Svijet
1

Otrovnim gasom pobijeno nekoliko stotina ljudi u Siriji

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U napadu hemijskim oružjem u predgrađu Damaska ubijeno je više od 650 ljudi, saopštile su danas sirijske opozicione snage.

Rakete napunjene toksičnim agensima lanisrane su na predgrađa u regionu Gouta rano jutros u okviru akcije bombardovanja pobunjeničkih položaja, navode ovi izvori.

Državna novinska agencija Sana prenijela je da su ovi navodi "neosnovani" i da predstavljaju pokušaj skretanja pažnje stručnjaka UN za hemijsko oružje, koji su doputovali u Siriju.

Podatak o preko 650 žrtava objavila je glavna sirijska opoziciona alijansa. Ostali aktivisti izvještavaju o stotinama žrtava, ali te informacije nije moguće potvrditi iz nezavisnih izvora, prenio je BBC.

Britanski ministar spoljnih poslova William Hague pozvao je sirijske vlasti da inspektorima UN "dozvole momentalan pristup ovom području" i rekao da će Britanija prijaviti ovaj slučaj Savjetu bezbjednosti UN.

On je dodao da će, ako izvještaji budu potvrđeni, to biti "šokantna eskalacija upotrebe hemijskog oružja u Siriji". Izvještaji o pogibijama u bombardovanju koje vrše državne snage bezbjednosti stigli su još iz Irbina, Dume i Muadhamije, navode aktivisti.