Ocean Conservancy
0

Otpad prijeti okeanima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prava plima smeća prijeti okeanima u svijetu, ugrožava životinjski i biljni svijet, turizam i industriju morske hrane, a također povećava pritisak na mora koja su već ionako pogođena klimatskim promjenama, objavili su američki naučnici.

U izvještaju američke neprofitne organizacije za zaštitu životne sredine Ocean Conservancy prikazana je "globalna slika morskog otpada", a istraživanje se temelji na podacima o smeću koje je tokom samo jednog dana u septembru 2008. prikupilo gotovo 400.000 dobrovoljaca u 104 zemlje, prenio je Reuters.

Tog dana je u okeanima, jezerima, rijekama i potocima prikupljeno gotovo 3,2 miliona kilograma otpada, saopćila je organizacija Ocean Conservancy u svom izvještaju i upozorila da je "plima morskog otpada" jedan od najvećih problema zagađenja u 21. stoljeću.

Među 11,4 miliona komada smeća prikupljenog u sklopu istraživanja, najviše je bilo opušaka cigareta, plastičnih kesa i ambalaže od prehrambenih proizvoda. Samo u Filipinima je pronađeno 11.077 jednokratnih pelena, a u Britaniji 19.504 ribarske mreže.

"Naša mora su bolesna, i to našom krivicom. Jednostavno ne smijemo više bacati smeće u njih. Dokazi takvog ponašanja su svakog dana očiti kod uginulih i povrijeđenih morskih životinja, prljavih plaža koje odbijaju turiste i zagušenih ekosistema okeana", istaknula je predsjednica i izvršna direktorica Ocean Conservancyja Vicki Spruill.