{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriveni priručnici koji izbjeglice vode do granica EU

13.9.2015. u 20:37
80
75
Otkriveni priručnici koji izbjeglice vode do granica EU
80
Otkriveni priručnici koji izbjeglice vode do granica EU
Izbjeglice koje krenu ka Grčkoj u čamcima i brodovima krijumčara ljudi, dobiju imigrantske priručnike u kojima se nalaze upute, mape, telefonski brojevi i savjeti kako da prođu Evropom.
Priručnik je otkrio novinar Sky Newsa na plaži grčkog otoka Lezbos. Na naslovnici se nalazi čovjek koji stoji na plaži i gleda u zalazak sunca, prema moru, sa veslima na svojim nogama dok se priprema da pređe more.

Foto: Sky News
Foto: Sky News


Šturi vodič napisan je na arapskom jeziku i sadrži brojeve telefona organizacija koje mogu pomoći izbjeglicama, a među njima su UNHCR i Crveni križ. Među organizacijama je i skrivena za koju rade volonteri i zove se w2eu. Oni distribuiraju priručnike u Tursku besplatno i kažu da pomažu ljudima koji imaju problem tokom svog putovanja u Sredozemnom moru.

Sonia je jedna od volonterki. Kaže da zaprima pozive i kada sazna o kojem brodu je riječ i koliko ljudi ima na njemu, traži pomoć obalnih straža. Ona je samo jedna od mreže volontera koji pomažu izbjeglicama da dođu na željeno odredište.

Foto: Sky News
Foto: Sky News


"Pozdravljamo sve putnike koji imaju teška putovanja i želimo vam sretno putovanje jer sloboda kretanja je pravo svakoga", piše na stranici.

U priručniku se nalaze i prihvatna mjesta za izbjeglice te detalji o tome gdje se nalaze brodovi kojim mogu putovati, kao i ostali prevoz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: