Povučeni milioni pakovanja
0

Otkriveni insekti u dječijoj hrani "Similac"

Sarajevo-x.com
Američki proizvođač dječije hrane "Abbott Laboratories" objavio je u srijedu da povlači milione pakovanja svojih najprodavanijih prehrambenih proizvoda za djecu, tačnije mliječnu formulu "Similac", zbog mogućnosti da su kontaminirani s dijelovima insekata.

Akcija se odnosi na pet miliona pakovanja koji su u prodaji u SAD-u, Portoriku, Guamu i nekim karipskim zemljama. Firma je obznanila da proizvodi mogu sadržavati male bube ili larve, koje bi mogle uzrokovati bol u stomaku i probavne smetnje.

Opoziv se ne odnosi na ostale proizvode koje plasira ova firma.

Glasnogovornica firme, Melissa Brotz, je izjavila kako su u "Abottu" otkrili insekte u hrani prošle sedmice u jednom dijelu fabrike u Sturgisu, Michigan.

"Odmah smo obustavili proizvodnju i počeli istragu", kazala je ona.

O slučaju je odmah upoznata američka uprava za hranu i lijekove koja je ustanovila da nema veće opasnosti po zdravlje djece. Potrošači koji su kupili proizvod od "Abotta" će moći dobiti puni iznos novca koji su uplatili, naravno uz vraćeni proizvod.

"Proizvodi moraju imati najveći kvalitet i u narednim sedmicama ćemo učiniti sve da vratimo povjerenje roditelja", rekla je Brotzeva.

"Similac" je najbolje prodavana dječija hrana u SAD-u i još nekim karipskim zemljama, a očekuje se da će "Abbott" zbog ovog slučaja izgubiti 100 miliona dolara, javlja AP.