Svijet
3

Otkrivena tajna Femena: Osnivač popularne feminističke grupe je muškarac

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Osnivač ukrajinske feminističke grupe Femen koja organizuje mnogobrojne proteste protiv seksualne i političke represije je muškarac.

Obilježje Femena su protesti na kojim se članice skinu gole do pasa.

"Naša misija je protest, naše oružje su gole grudi" je njihov slogan. Sada, novi dokumentarac, koji će biti prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, otkriva da je idejni tvorac i osnivač ove grupe Viktor Svijatski.

Film nosi naziv "Ukrajina nije javna kuća", a režirala ga je 28-godišnja australska filmašica Kitty Green, prenosi britanski The Independent.

Sivatski je poznat kao "savjetnik" ovog pokreta. Prema izvještaju internetske stranice Femena, njega su agenti tajne službe pretukli u Ukrajini početkom ljeta zbog aktivnosti u ime grupe.

Međutim, Green je otkrila da Sivatski nije samo simpatizer grupe Femen nego njen osnivač i siva eminencija.

-"To je njegov pokret i on je lično birao djevojke. Lično je izabrao najljepše djevojke kako bi privukao veću pažnju. Lijepe djevojke na naslovnim stranicama postale su njihov imidž, na taj način su prodavali svoj brend", rekla je Green.

Trenutno, nekoliko originalnih članica Femena, među kojima je najpoznatija Ina Ševčenko, prisustovat će prikazivanju dokumentarca u Veneciji. Posljednjih dana, neke članice su pobjegle iz svoje zemlje kako ne bi bile krivično gonjene, tvrdeći da ih vlasti "sistematski zlostavljaju, tuku, otimaju i često im prijete". U junu su dvije Francuskinje i jedna Njemica zatvorene nakon topless protesta u Tunisu.

Dosad, puni uticaj Sivatskog nad Femenom nije bio poznat. U dokumentaracu se tvrdi da je on taj koji je poslao aktivistice Femena u Bjelorusiju na jednu od najstravičnijih misija gdje su ih uhapsili agenti tajne službe, koji su ih skinuli do gola, ponižavali i ostavili u šumi u blizini ukrajinske granice.

Green je bila u njihovoj pratnji na ovom putovanju. Ona je rekla za The Independent da je njene snimke o ovom slučaju zaplijenio KGB i da je ona oteta i držana "u zatočeništvu osam sati" nakon čega je deportovana u Litvaniju.

U svom filmu, režiserka odaje počast Savitskom zbog njegovih organizacionih sposobnosti i karizme, ali je također istražila njegov uticaj na grupu.

"On zna biti užasan, ali je strašno inteligentan", kazala je Green, opisujući Savitskog, koga je intervjuisala njena kamera. Green je provela godinu dana živeću u malom stanu u Kijevu s četiri članice Femena i snimala je njihove podvige.

"Ja bih snimala njihove proteste i one bi snimke postavljale na internetsku stranicu", ističe Green. Tek je postepeno postajala svjesna da je Savitski taj koji vuče konce.

"Kada uđete u njihove unutrašnje krugove, ne možete da ga ne poznajete. On je Femen", opisuje Green.

Na početku, Sivatski je odbio da dozvoli Green da ga snima, ali je ona bila odlučna da ga prikaže u svom filmu.

"To je bilo moralno pitanje za mene jer sam shvatila ko ustvari vodi organizaciju. Bio je užasan prema djevojkama. Derao se na njih i nazivao ih je kučkama", kaže Green.

Kada je osnivač Femena konačno razgovarao s režiserkom, želio je opravdati svoju ulogu unutar organizacije i priznao je da je "paradoks" što je on "patrijarh" koji je na čelu feminsitičke grupe.

"Ove djevojke su slabe. Nemaju snagu karaktera. One čak nemaju želju da budu jake. Umjesto toga, pokazuju pokornost... Mnogi drugi faktori ih sprečavaju da budu političke aktivistkinje. Te vrijednosti moraju naučiti", rekao je Savitski za djevojke.

Sivatski je rekao Green da je njegov uticaj na grupu pozitivan. Međutim, kada je direktno upitan da li je osnovao Femen "kako bi dobio djevojke", odgovorio je: "Možda jesam, negdje u dubokoj podsvijesti".

Jedna od članica Femena opisala je odnos između žena i osnivača pokreta sličnim "Stockholmskom sindromu".

"Psihološki zavisimo od njega. Kada bi znale i razumjele to, mogle bi sve same raditi bez njegove pomoći", kazala je ona.