Svijet
0

Feministkinje u toplesu upale na modnu reviju Nine Ricci u Parizu

Klix.ba
Posjetioci modne revije na kojoj je predstavljena kolekcija Nine Ricci iznenadili su se kada su na modnoj pisti uz manekenke ugledali i dvije feministkinje u toplesu.

Djevojke iz grupe Femen upale su na reviju koja je održana u sklopu Paris Fashion Weeka u Tuileries vrtovima. Na tijelu su imale natpise "Manekenke, ne idite u bordele" i "Moda je teror". Vrištale su "Modni fašizam" i trčale pistom da bi u jednom trenutku jedna od demonstrantica prišla manekenki Hollie-May Saker, uhvatila je za ruku i, kako tvrdi, pokušala joj podići suknju. Manekenka je grubo reagovala odgurnuvši je i nastavila hodati.

Polugole demonstrantice odnio je zaštitar dok su manekenke nastavile hodati kao da se ništa nije dogodilo.

"Feeuumiin. Ta k***a mi je uništila hod", napisala je očito uznemirena Saker na Twitteru.

"Bila sam 19. po redu na pisti i kada sam počela hodati čula sam vrisku iza mene. Sljedeće što sam vidjela bila je polugola žena koja je krenula prema meni. Kada me je uhvatila za ruku i podigla suknju istrgla sam svoju ruku tako snažno da sam je odgurala. Bila sam toliko ljuta ali znala sam da moram ostati profesionalna do kraja i nastavila sam hodati. Predugo sam čekala Ninu Ricci", rekla je Saker.

Femen je grupa feministikinja koju je osnovala Anna Hutsol 2008. godine. Svoje nezadovoljstvo iskazuju na vrlo kontroverzan način, u toplesu protestuju protiv raznih stvari od seksualnog turizma do mode.