Svijet
0

Otkrivena statua Nelsona Mandele u Londonu

Sarajevo-x.com
Bila je to 1962. godina i Nelson Mandela je bio u bijegu. Tražile su ga južnoafričke vlasti dok se on pripremao za borbu protiv vladavine aparthejda. Došao je u London da traži novac i podršku. Tada su se, stojeći na trgu gdje su statue velikana, on i njegov prijatelj Oliver Tambo, našalili kako bi bilo dobro da jednog dana i njihova statua bude tu. 45 godina kasnije to se obistinilo.

Nelson Mandela je odao počast borbi protiv aparthejda tokom otkrivanja statue koja je u njegovu čast postavljena ispred britanskog parlamenta. Statua simbolizira sve žrtve svih onih koji su se borili protiv represije.

Govoreći hiljadama prisutnih, ovaj 89-godišnji dobitnik Nobelove nagrade se sjetio svih onih koji su se tada pridružili borbi da se okonča diskriminatorna vladavina u Južnoj Africi.

Mandela je oličenje borbe crnačke većine u Južnoj Africi. Nakon što je proveo 27. godina u zatvoru, uspio je dogovoriti mirnu tranziciju ka demokratiji. Služio je kao predsjednik Južnoafričke Republike dok se nije povukao 1999. godine.