Svijet
15

Otkriven spomenik Mahatmi Gandhiju u Londonu

SRNA
(Foto: AFP)
U centralnom dijelu Londona danas je otkriven spomenik lideru indijske nezavisnosti Mahatmi Gandhiju.

Analitičari navode da je ironija u tome da se spomenik nalazi u neposrednoj blizini monumenta bivšem britanskom premijeru Winstonu Churchillu, koji je pokušavao da omete sticanje nezavisnosti Indije i prezirao Gandhija i njegove ciljeve.

Churchil je Gandhija nazivao pogrdnim imenima kao što su fakir, koji poluobučen ulazi u palatu tadašnjeg predstavnika britanske vlasti.

Indijski ministar finansija Arun Jaitley otkrio je statutu okrenutu prema britanskom parlamentu, čime je obilježeno 100 godina od Gandhijevog povratka u Indiju iz Južnoafričke Republike kako bi počeo borbu za samoupravu.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da je spomenik "proslava posebnog prijateljstva između najstarije i najveće demokratije".

Autor bronzane statue Gandhija je britanski skulptor Phil Jackson. Spomenik je napravljen na osnovu fotografije na kojoj Gandhi stoji ispred kancelarije britanskog premijera 1931. godine.

Na londonskom trgu su uglavnom spomenici bivšim britanskim premijerima, ali Gandhi se nalazi u blizini spomenika bivšem američkom predsjedniku Abrahamu Linkolnu i južnoafričkom predsjedniku Nelsonu Mendeli.