Velika Britanija
0

Otkriven spomenik Juriju Gagarinu u Londonu

FENA
Elena Gagarin pored spomenika svog oca(Foto: AP)
Elena Gagarin pored spomenika svog oca(Foto: AP)
U ulici Mell St u Londonu, kod sjedišta Britanskog vijeća u četvrtak je svečano otkriven spomenik prvom astronautu Juriju Gagarinu, javile su ruske novinske agencije.

Na ceremoniji je učestvovala delegacija ruske federalne svemirske agencije (Roskosmos) s direktorom Vladimirom Popovkinom na čelu, Gagarinova kćerka i direktor muzeja moskovskog Kremlja Jelena Gagarin i princ Michael od Kenta, prenosi RIA Novosti.

Otkrivanje spomenika je centralni događaj "Nedjelje Jurija Gagarina" u Londonu, posvećene polustoljetnom jubileju od početka ljudskog leta u svemir.

Spomenik, koji predstavlja poklon Roskosmosa Britanskom vijeću, vjerna je kopija spomenika Gagarinu u podmoskovskom gradu Ljuberci, gdje je budući astronaut učio zanat od 1949. do 1951. godine.

"Upravo on je položio put u svemir. Zahvalni smo vlastima Velike Britanije na izboru Londona za mjesto postavljanja spomenika Gagarinu", rekao je Popovkin.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izrazio je uvjerenje da će otkrivanje spomenika poslužiti “jačanju prijateljstva i saradnje među narodima Rusije i Velike Britanije” a da će nove generacije istraživača i stručnjaka dvije zemlje dostojno nastaviti tradiciju svojih prethodnika.

"Zahvaljujući trudu astronauta, naučnika, inžinjera raznih zemalja, svjetska nauka dobila je ogroman impuls za razvoj, stvorene su jedinstvene tehnologije i oprema, koja danas služi čitavom čovječanstvu", navedeno je u pozdravnom telegramu Medvedeva.

Planirano je da spomenik u centru Londona nedaleko od Trga Trafalgar bude godinu dana, nakon čega će biti predat jednoj od britanskih kulturnih ustanova.

Gagarin je Britaniju posjetio jula 1961. godine, na vrhuncu slave kao prvi astronaut. Najprije ga je pozvao sindikat livaca (budući da je radni vijek počeo upravo kao livac), ali je potom programu dodat susret s britanskim premijerom i kraljicom, podsjetila je agencija RIA Novosti.