Svijet
1

Otkriven identitet napadača iz Houstona, loši odnosi u firmi motiv za napad

Klix.ba
Nathan DeSai
Nathan DeSai
Muškarac koji je otvorio vatru na nedužne ljude u ponedjeljak ispred trgovačkog centra u Houstonu i povrijedio devet osoba je nezadovoljni advokat Nathan DeSai (46), javlja BBC.

DeSai je počeo pucati nasumično na ljude koji su se vozili pored njegovog stana u zgradi u jugozapadnom dijelu Houstona. Ubijen je nakon razmjene vatre s policijom, ali je prije toga ranio šest osoba, dok su tri zadobile povrede od komadića stakla.

Policija je u njegovom Porscheu pronašla pušku i nož, kao i 2.600 metaka.

Zvaničnici su rekli da je DeSai bio odjeven u historijsku vojnu uniformu sa nacističkim obilježjima, kao i da je tokom napada koristio pištolj. Policija je pronašla još neke nacističke simbole, kao i 75 čahura.

Oružje je DeSai kupio ilegalno, ali je imao dozvolu za posjedovanje vatrenog oružja. Tokom pretraživanja njegovog stana pregledani su i DeSaijevi profili na društvenim mrežama kako bi se pronašao motiv za napad. Čini se da je advokat imao loše odnose s firmom. U stanu su pronađeni još neki predmeti koji pripadaju eri Američkog građanskog rata.

Njegov otac Prakash DeSai je rekao da je nejgov sin bio uznemiran jer posao nije išao kako treba, kao i da je imao finansijskih problema. Ubijeni advokat je diplomirao na Univerzitetu Tulsa 1998. godine. Otvorio je firmu s bivšim partnerom Kenom McDanielom, no, zatvorili su je nakon šest mjeseci.