Moguća eskalacija
0

Osveta zračnim udarima: SAD bombardovale Irance u Siriji nakon što je napadnuta američka baza

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Američka vojska izvela je u četvrtak navečer više zračnih napada u Siriji protiv grupa povezanih s Iranom koje je okrivila za napad bespilotnim letjelicama u kojem je ubijen američki izvođač radova, povrijeđen još jedan i ranjeno pet američkih vojnika nekoliko sati ranije.

I napad na američko osoblje i odmazdu objelodanio je Pentagon u isto vrijeme kasno u četvrtak. Napad na američko osoblje dogodio se u koalicijskoj bazi u blizini grada Hasake u sjeveroistočnoj Siriji u četvrtak oko 13:38 sati.

Američki obavještajci procjenili su da je bespilotna letjelica za jednosmjerni napad iranskog porijekla što je zaključak koji bi mogao dodatno pogoršati ionako napete napetosti između Washingtona i Teherana.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da su osvetnički udari izvedeni prema uputama predsjednika Joea Bidena i da su ciljani objekti koje koriste skupine povezane s iranskom Korpusom čuvara islamske revolucije (IRGC).

"Zračni napadi izvedeni su kao odgovor na današnji napad, kao i na niz nedavnih napada na koalicijske snage u Siriji od strane griša povezanih s IRGC-om. Nijedna grupa neće nekažnjeno napadati naše trupe", rekao je Austin u saopćenju

Broj žrtava, jedan ubijen i šest ranjenih, vrlo je neuobičajen, iako su pokušaji napada bespilotnim letjelicama na američko osoblje u Siriji donekle česti.

Američke trupe bile su pod napadom griša koje podržava Iran oko 78 puta od početka 2021. godine, prema generalu Eriku Kurilli, koji nadzire američke trupe na Bliskom istoku-.

Iranci se još uvijek nisu oglasili nakon zračnih udara.