Svijet
91

Osumnjičeni za napad u Berlinu živio sa Srbinom Bobanom, a kretao se u "radikalnim krugovima"

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Glavni osumnjičeni za napad u Berlinu koji se dogodio u ponedjeljak uveče i zvanično je Tunižanin, tražilac azila u Nemačkoj, 24-godišnji Anis Amri. Od ranije je poznat policiji zbog krivotvorenih dokumenata, a navodno je pod istragom bio i zbog planiranja napada više napada.

Amri se, prema navodima medija, kretao u društvu islamskog propovijednika Ahmad Abdelazziza A, poznatog kao Abu Walaa koji je uhapšen u novembru zajedno sa Bobanom S., kako mediji nazivaju drugu osobu sa kojom je zajedno živio.

Abu Walaa je često nazivan i "čovjekom bez lica" zbog pripovijedanja o islamu i IDIL-u leđima okrenut kameri. Optužen je za regrutovanje civila i javnu podršku IDIL-u.

Policija zvanično nije potvrdila informaciju kako je Amri bio pod istragom zbog planiranja napada, iako je to izjavio ministar unutrašnjih poslova Rhine-Westphalia regije, prenosi BBC.

On je izjavio kako su protivterorističke snage razmijenile informacije o Amriju u novembru te kako se dovodio u vezu sa planiranjem niza nasilnih napada.Amri je, nakon što je 2012. godine boravio u Italiji, u Njemačku došao prošle godine, a u aprilu ove godine zatražio je azil. Dobio je dozvolu tek za privremeni boravak, dok mu je azil odbijen u junu.

Nije mogao biti deportovan iz zemlje zbog netačnosti podataka o njegovom pravom identitetu.