Svijet
6

Osumnjičeni za napad u Berlinu Anis Amri još uvijek je u gradu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemački istražitelji vjeruju da se Anis Amri još krije u Berlinu. Snimci sigurnosnih kamera pokazuju da je vozač kamiona koji je pregazio ljude u ponedjeljak navečer na božićnom marketu navodno zatražio spas u džamiji u Moabit distriktu.

Novine Tagesspiegel izvještavaju da je svjedok izjavio kako je vidio 24-godišnjeg Tunižanina kako bježi s mjesta napada te da je po licu imao nekoliko rana od stakla. Policija vjeruje da je zbog povreda sada Amri lako prepoznatljiv te da zbog toga ne može putovati.

Snimke sigurnosnih kamera objavila je televizija RBB. Na njima je Amri nekoliko dana prije i u noći napada ispred džamije u Moabit području. Policija je nadzirala ovo područje jer su navodno tu regrutovani novi članovi IDIL-a. Izvršili su raciju u četvrtak, ali niko nije uhapšen.

Na snimcima se vidi i da je Amri pripremao napad "ispred nosa" istražitelja. Njemački federalni tužilac kazao je da su Amrijevi otisci prstiju pronađeni na kamionu poljskih registracija, na vratima vozača i na prozoru. Ministar unutrašnjih poslova rekao je kako postoji velika vjerovatnoća da je Amri izveo napad.

Dvojica Amrijeve braće Walid i Abdlekadir kazali su kako vjeruju da im je brat radikaliziran dok je bio u zatvoru u Italiji četiri godine.

"On ne predstavlja nas ili našu porodicu. Otišao je u zatvor s jednim mentalitetom i izašao s drugim potpuno različitim", rekao je Abdelkader koji živi u Tunisu.

Italijanske vlasti kazale su da je Amri bio problematičan zatvorenik i da su ga često prebacivali iz zatvora u zatvor. Ali nisu imali informacija da je radikalizovan. Došao je u Italiju 2011. godine s hiljadama Tunižana tokom Arapskog proljeća.