Svijet
1

Osumnjičeni Talijan: Želio sam pucati u političare

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Talijan Luigi Preiti, koji je osumnjičen da je jučer ispred ureda vlade Italije ranio tri osobe, među kojima se nalaze i dva pripadnika žandarmerije, izjavio je da je njegov cilj bio da ubije talijanske političare.

Samo 600 metara od predsjedničke palače, mjesta gdje su primjer Enrico Letta i ministri jučer podnosili zakletvu, 49-godišnji Preiti je izvršio oružani napad.

U izjavi tužiteljstvu kazao je da je sam isplanirao čitav napad kako bi iza sebe ostavio “značajno djelo”

"Sve sam sam isplanirao. O svemu sam počeo razmišljati prije dvije sedmice. Osjećao sam da moram učiniti značajno djelo", kazao je Preiti.

Istakao je da je postao vrlo očajan nakon što se razveo od supruge i izgubio posao.

"To me je jako razočaralo. Želio sam da pucam u političare. Nakon toga sam želio i sebe ubiti, ali mi je nestalo metaka", rekao je Preiti.

Tokom napada je ispucao šest metaka napomenuvši da mu je vrlo žao što je pucao u policajce, jer je namjeravao da puca u poslanike i ministre. Također, izjavio je da je oružje koje je koristio u napadu, stekao ilegalno prije 4-5 godina u gradu Genovi.

Jedan od povrijeđenih u napadu, 50-godišnji policajac Giuseppe Giangrande nalazi se u kritičnom stanju.

Talijanski ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano nakon napada je tražio od ostalih ministara da se ne kreću bez pratnje.