Pakistan
8

Osuđeni Imran Khan izabrao kandidata za premijera čiji cilj je oslobađanje političkih zatvorenika

L. S.
Pristalica pakistanske političke stranke ljubi plakat sa slikom osuđenog bivšeg premijera
Pristalica pakistanske političke stranke ljubi plakat sa slikom osuđenog bivšeg premijera
Bivši pakistanski premijer Imran Khan, koji je u zatvoru, izabrao je jednog od lidera svoje stranke za premijerskog kandidata, odnosno Omara Ayuba Khana.

Omar Ayub Khan će se kandidirati protiv kandidata Imran Khanovih rivala, koji su pristali na koaliciju.

Nezavisni kandidati koje podržava Khan su osvojili najviše mjesta na prošlosedmičnim izborima, ali nisu imali dovoljno mjesta za formiranje vlade. To je dovelo do sklapanja dogovora jer ustav zahtijeva formiranje vlade do 29. februara.

Visoki lider Khanove pakistanske stranke Tehreek-e-Insaaf (PTI), Asad Qaiser, najavio je Ayuba kao svog izbora za premijera nakon sastanka s bivšim premijerom u zatvoru.

Članovi pakistanske Narodne skupštine će izabrati novog predsjednika, a 56-godišnji Ayub će se suočiti s kandidatom Pakistanske muslimanske lige-N (PML-N) bivšeg premijera Nawaza Sharifa i Pakistanske narodne partije (PPP) Bilavala Buta Zardarija. koji su udružili snage ranije ove sedmice.

Ukoliko bude izabran za premijera, Ayub je rekao da je njegov glavni prioritet oslobađanje političkih zatvorenika, među kojima je i Imran Khan, bivši pakistanski premijer.

Pobijedio je prošle sedmice kao nezavisni uz podršku PTI. On je unuk Mohameda Ayuba Khana, vojnog diktatora i pakistanskog predsjednika od 1958. do 1969. godine.