Novinarka napušta Bijelu kuću
0

Osudili je zbog izjave "Židovi, gubite se iz Palestine"

FENA
Helen Thomas (Foto: AP)
Helen Thomas (Foto: AP)
Helen Thomas, 89-godišnja novinarka koja od 1960. izvještava iz Bijele kuće i sudjeluje na dnevnim brifinzima, u ponedjeljak je objavila da se povlači iz zbora novinara Bijele kuće, nakon osuda njezine izjave da se Židovi trebaju "gubiti iz Palestine".

Bijela kuća je prije toga oštro osudila izjavu novinarske veteranke, koja je također kazala da se Židovi iz Izraela trebaju vratiti "kući" u Poljsku, Njemačku i SAD", kao "uvredljive i za osudu".

Srednja škola Walt Whitman u Bethesdi, u predgrađu Washingtona, u nedjelju je otkazala predviđeni govor Helen Thomas maturantima, nakon što se videosnimka njezinih komentara o Izraelcima i Palestincima pojavila na YouTube-u i izazvala negodovanje javnosti.

Thomas, 89-godišnja kći libanskih imigranata, pratila je Bijelu kuću gotovo pola stoljeća, najdulje kao šefica dopisništva agencije United Press International iz Washingtona, ali posljednjih desetak godina kao kolumnist za Hearst Newspapers.

Ona je dobro poznata američkim TV gledateljima, jer je godinama imala čast, kao doajen zbora novinara Bijele kuće, postaviti prvo pitanje na predsjedničkim konferencijama za štampu.

Nakon što je postala kolumnist, Thomas je izgubila tu privilegiju, no ona je i dalje postavljala pitanja na brifinzima, u kojima je često kritizirala Izrael.

Tony Snow, pokojni glasnogovornik bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, jednom joj je prigovorio da ima "gledište Hezbollaha", šiitskog gerilskog pokreta u Libanonu.

Posljednji je put oštro kritizirala Izrael u pitanjima glasnogovorniku Robertu Gibbsu o tome zašto Bijela kuća nije osudila izrelsko ubistvo devet civila u turskoj humanitarnoj flotili za Gazu.

Thomas je 27. maja dala izjavu za web portal RabbiLIVE.com. u kojoj je, među ostalim kazala za Palestince: "Zapamtite, ti ljudi su okupirani, to je njihova zemlja". U odgovoru na drugo pitanje, rekla je da Židovi koji žive u Izraelu, trebaju ići "kući... u Poljsku, Njemačku... Ameriku, i svugdje drugdje".

Videosnimka se u tome trenutku zacrni, što je praćeno riječima komentatora web portala: "Šest miliona Židova ubijeno je kod kuće u Njemačkoj i Poljskoj. Zna li Helen Thomas da su Židovi živjeli u Izraelu prije holokausta. Kako je moguće da Helen izvještava nepristrano?".

Nakon oštrih osuda njezine izjave, Thomas se ispričala, rekavši: "Duboko žalim zbog svojih prošlosedmičnih komentara o Izraelcima i Palestincima".

No, snimka njezinih izjava tokom vikenda je bila jedna od udarnih vijesti na blogovima i u televizijskim izvješćima u SAD-u, javila je Hina.