|

Osude napada u Šri Lanki stigle od Merkel, May, Junckera, Cavusoglua...

Osude napada u Šri Lanki stigle od Merkel, May, Junckera, Cavusoglua...
39
F
FENA
21.4.2019. u 16:11
148
komentara
39

dijeljenja
Osude napada u Šri Lanki stigle od Merkel, May, Junckera, Cavusoglua... Foto: EPA-EFE
Čelnici nekih od najmoćnijih država svijeta snažno su osudili terorističke napade u Šri Lanki u kojima je, prema posljednjim informacijama, ubijeno više od 200 osoba.
Papa Franjo osudio je danas napade na Šri Lanki nazvavši ih "okrutnim nasiljem" i rekao da je u mislima sa stradalima i njihovim porodicama.

Njemačka vlada je šokirana vijestima o tim bombaškim napadima, prenosi dpa.

"Užasnule su nas vijesti da su kršćani u Šri Lanki napadnuti i ubijeni tokom misa na Uskrs", napisao je na Twitteru glasnogovornik kancelarke Angele Merkel. Dodao je da žalimo zbog žrtava i "molimo se za ranjene i njihove porodice".

"Ne smije se dopustiti da pobijede terorizam, vjerska mržnja i nesnošljivost", dodao je glasnogovornik njemačke kancelarke.

Krizni centar njemačkog ministarstva vanjskih poslova napisao je da je situacija na Šri Lanki nejasna i da pokušava utvrditi ima li stradalih njemačkih državljana u napadima.

Britanska premijerka Theresa May izrazila je saučešće Šri Lanki povodom napada, prenosi BBC.

"Napadi na crkve i hotele doista su strašni i upućujem najdublje saučešće pogođenima. Moramo se držati zajedno kako bi osigurali da više nitko nikada ne mora prakticirati vjeru u strahu", objavila je ona na Twitteru.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je "s užasom i tugom primio vijesti o napadima u Šri Lanki" te da je Evropska unija spremna "pružiti podršku toj prekrasnoj zemlji", javlja AFP. Indijski premijer Narendra Modi snažno je osudio napade i rekao da "nema mjesta za takvo barbarstvo u našoj regiji". Osudama se pridružio afganistanski predsjednik Ašraf Gani.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu napisao je na Twitteru da su bez obzira na motiv, ti napadi "kukavički, barbarski i hladnokrvni".

"Terorizam nema vjeru, nema naciju, nema geografski položaj", poručio je.
Prijavi grešku


Komentari (148)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...