Istraga u toku
118

Oštećeno nekoliko džamija u Birminghamu, muškarac razbijao prozore

Klix.ba
Foto: BBC
Foto: BBC
Ekipe za borbu protiv terorizma u West Midlandsu istražuju napade na nekoliko džamija u Birminghamu koji su se dogodili u toku noći, prenosi Sky News.

Policajci su u ranim jutarnjim satima odgovorili na dojavu da čovjek s čekićem u ruci razbija prozore na lokalnoj džamiji u Birchfield Roadu, ali kada su stigli na mjesto događaja, nisu pronašli počinioca. Oko 42 minuta kasnije, policija je također dobila dojavu da se sličan napad desio i u džamiji u Slade Roadu, u Erdingtonu.

Patrole su pojačane širom grada, a policajci su otkrili dodatna dva oštećenja na mjestima islamskog bogosluženja u Witton Roadu, Astonu te na Broadwayu u Perry Barru.

Motivi napada svakog od ovih incidenata još uvijek su nepoznati, ali je policija u West Midlandsu izjavila kako vjeruje da su napadi povezani. Isto tako, saopćeno je da su forenzički timovi bili na mjestu događaja kako bi prikupili sve dokaze vezane za napad. U istragu se uključila i jedinica za borbu protiv terorizma.

"Od tragičnih događaja u Christchurchu policija u West Midlandsu blisko sarađuje s našim partnerima iz cijele regije kako bi pružili podršku džamijama, crkvama i mjestima na kojima se obavljaju molitve. Trenutno ne znamo motive sinoćnjih napada. Ono što mogu reći jeste da forenzičari i jedinica za borbu protiv terorizma rade rame uz rame kako bi pronašli odgovorne za incident", izjavio je komandir tamošnje policije Dave Thompson.