Uoči drugog izbornog kruga
0

Oštar TV dvoboj Sarkozyja i Hollandea "bez nokautiranja"

FENA
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u osjetljivoj je situaciji jer u jedinom televizijskom sučeljavanju u srijedu navečer nije uspio oslabiti svog protukandidata, socijalistu Francoisa Hollandea, uoči drugog izbornog kruga u nedjelju, ocjenjuju u četvrtak mediji.

Televizijski dvoboj bio je vrlo oštar ali "bez nokautiranja", ocjenjuju posmatrači. Bila je to zapravo razmjena udaraca dvojice muškaraca koji su se sučelili na nizu pitanja, od ekonomije do imigracije, pa čak do predsjedničkog stila.

U četvrtak ujutro konzervativac Sarkozy, koji je u debati protivnika optužio za besramne laži, rekao je da "nikada izbor nije bio tako neizvjestan".

  • Nedjeljni izbori nose "niz nepoznanica. Potpuno sam uvjeren da još ništa nije odlučeno, ništa nije ostvareno, niti osvojeno", rekao je Sarkozy za radio France Inter.

Dvojica kandidata odmah su krenula istrčati zadnje metre utrke pa je nakon intervjua za radio i televiziju, Nicolas Sarkozy krenuo je na skup u Toulon, a Francois Hollande u Toulouse.

Većina uvodničara dnevnika napisala je u četvrtak da tv-dvoboj nije izazvao nikakav izborni potres.

Francois Hollande, kojem ankete predviđaju pobjedu s 53 do 54 posto glasova, "zabio je nekoliko golova i pokazao da ima predsjedničku snagu", pišu mediji. Ljevica ga je već proglasila pobjednikom, pa je dnevnik La Liberation napisao: "Hollande predsjedao debatom".

Takvu je ocjenu izrekla i predsjednica stranke socijalista Martine Aubry.

  • Oni koji ga nisu poznavali mogli su vidjeti koliko on im predsjedničkog "štofa'', rekla je Aubry.

Dnevnik desnice Le Figaro, blizak sadašnjem predsjedniku, vjeruje u Sarkozyja.

  • Sarkozy je Hollandea stjerao u kut, Hollande je teturao i to je odmah kompenzirao određenom agresivnošću, ocijenio je Francois Cope i optužio Hollandea za "intelektualiziranje".

Ministar unutarnjih poslova Claude Gueant optužio je Hollandea za "arogantnost", ali je priznao da je bio "vrlo borben".

Pošto je čelnica krajnje desnice Marine Le Pen prešutno pozvala svoje birače da u drugom krugu ne glasaju ni za jednog od dvojice kandidata koji su ušli u drugi krug, u četvrtak navečer bi devet posto svojih birača trebao savjetovati kandidat centra Francois Bayrou.

Međutim i posmatači i mediji uvjereni su da njegovi savjeti neće presudno utjecati na ishod izbora na kojima će, kako pokazuju ankete, trijumfirati Hollande.

Televizijsko sučeljavanje pratilo je 17,79 miliona gledaoca na sedam televizijskih kanala. U nedjelju je na birališta pozvano 45 miliona glasača koji će izabrati francuskog predsjednika.