|

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange traži azil u Ekvadoru

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange traži azil u Ekvadoru
1
Klix.ba
19.6.2012. u 22:07
8
komentara
1

dijeljenja
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange traži azil u Ekvadoru Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange zatražio je politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, izjavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Ricardo Patino.
"Ekvador proučava i analizira zahtjev", izjavio je Patino, a prenosi BBC. Britanski Vrhovni sud odbio je 14. juna Assangeovu žalbu protiv izručenja u Švedsku koja ga traži zbog seksualnog uznemiravanja i napada.

Assange negira optužbe za koje tvrdi da su politički motivirane. Vrhovni sud dao mu je rok do 28. juna kada bi proces izručenja trebao početi. Švedski tužioci žele ispitati Assangea zbog optužbi dvije bivše volonterke WikiLeaksa da ih je 2010. godine silovao i seksualno uzmeniravao.

Assange, čija je stranica WikiLeaks objavila veliki broj tajnih diplomatskih depeša koje su kompromitirale vlade i međunarodne kompanije iz cijelog svijeta, tvrdi da su volonterke pristale na seksualni odnos.

Patino je kazao novinarima da je Assange pisao predsjedniku Ekvadora Rafaelu Correu tvrdeći da ga progone i da mu je potrebno utočište.

"Assange smatra da njegova zemlja neće stati u njegovu odbranu i da će ga izručiti u zemlju koja koja primjenjuje smrtnu kaznu za kaznena djela špijunaže i zavođenja", kazao je Patino.

Osnivač WikiLeaksa strahuje da bi nakon Švedske mogao biti izručen SAD-u gdje bi mu sudili zbog optužbi koje se odnose na WikiLeaks i gdje bi se mogao suočiti sa smrtnom kaznom.

Na Twitter profilu WikiLeaksa objavljeno je da je Assange zatražio politički azil u Ekvadoru, zemlji koja mu je utočište nudila u novembru 2010.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...