Svijet
0

Assange će odluku o dobijanju političkog azila dobiti do kraja sedmice

SRNA
Julian Assange (Foto: Agencija Anadolija)
Julian Assange (Foto: Agencija Anadolija)
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange saznat će ove sedmice da li će od Ekvadora dobiti politički azil, piše danas britanski Daily Telegraph.

Nekadašnji kompjuterski haker koji je razbjesnio Washington kada je 2010. objavio hiljade tajnih američkih depeša, kaže da izručenje Švedskoj znači mogućnost izručenja SAD gdje može očekivati smrtnu kaznu.

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa rekao je da još uvijek nije donio odluku o zahtjevu Assangea, ali se nada da će odgovor biti spreman do sutra.

“Moramo da razmotrimo postupak u Švedskoj. Moramo da razmotrimo mogućnost da može biti izručen SAD, da tamo postoji tajni sud i da može biti osuđen na smrtnu kaznu", rekao je Correa u televizijskom intervjuu.

On je dodao da očekuje sastanak u srijedu sa šefom diplomatije Ricardom Patinom i da će saopštenje o tome biti do kraja sedmice.

Assange (41) strahuje da bi mogao da bude izručen SAD iz Švedske gdje će mu se suditi za špijunažu zbog diplomatskih depeša koje su objavljene na njegovom sajtu WikiLeaks.

Correa, naklonjen ljevičarima, rekao je da se saosjeća sa Assangeom, ali i da poštuje britanski pravni sistem i međunarodno pravo.

On je dodao da je njegova vlada već prikupila dovoljno informacija da donese odgovornu odluku.

Švedski tužioci žele da ga ispitaju o silovanju i seksualnom napadu na dvije radnice WikiLeaksa 2010.

Assange je rekao da je sa tim ženama imao normalne seksualne odnose bez ikakve prisile.

Nije jasno zašto je Assange izabrao Ekvador za politički azil, ali je on putem interneta intervjuisao Correu u maju i oni su razmijenili slična gledišta.

U intervjuu oni su obojica pokazali prezir prema američkoj spoljnoj politici i velikim medijskim kućama.

“Gore glavu. Dobrodošli u klub progonjenih", rekao je Correu Assangeu na kraju 25-minutnog intervjua.

Correa je ranije rekao da sama mogućnost da bi se Assange mogao suočiti sa smrtnom kaznom u SAD može biti razlog da njegova vlada odobri zahtjev za azil.

On je rekao da njegova vlada neće podleći pritiscima Britanije, Švedske ili SAD o odlučivanju o azilu za Asanža.

Čak i ako mu Ekvador odobri azil pitanje je da li će mu britanske vlasti dozvoliti da izađe iz zemlje.

Bez sporazuma o bezbjednom izvođenju između prijestonice Quito i Londona Asange bi mogao do u nedogled ostati na teritoriji ambasade.