Svijet
0

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange predat će se britanskoj policiji u petak

Klix.ba
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange kazao je kako će se predati britanskoj policiji u petak ako UN izglasa da on nije nezakonito u pritvoru.

Assange je pobjegao u Ambasadu Ekvadora u zapadnom Londonu u junu 2012. godine kako bi izbjegao ekstradiciju Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad koje negira.

Na Twitteru je napisao kako će prihvatiti bilo kakvu odluku protiv njega, ali se nada da će hodati slobodno ako bude u njegovu korist.

Radna grupa UN-a koja ispituje samovoljna pritvaranja trebala bi predstaviti otkrića istrage u vezi s Assangeovim slučajem u petak.

Panel pravnih eksperata uzeo je dokaze od Velike Britanije i Švedske. I prije su donosili odluke o tome da li je zatvor ili pritvor u skladu sa zakonom i ima li utjecaja na britanske i švedske vlasti.

Australac Assange uhapšen je u Londonu 2010. godine prema evropskoj potjernici koju je podigla Švedska. Ekvadorska ambasada mu je garantovala azil i ušao je u njihove prostorije nakon što je Vrhovni sud naredio ekstradiciju.

"Ukoliko UN proglasi da sam izgubio slučaj protiv Velike Britanije i Švedske, izaći ću iz ambasade u petak popodne i prihvatiti da me uhapsi britanska policija. Ukoliko se utvrdi da su države djelovale nezakonito, očekujem da mi odmah vrate moj pasoš i prekinu pokušavati da me uhapse", rekao je Assange na Twitteru.

Švedska je objavila kako pregovara s Ekvadorom te da je napravljen korak naprijed kada su dozvolili da Assange bude ispitan u njihovoj ambasadi.