Svijet
866

Osnivač Applea je dijete sirijskog migranta

Klix.ba
Dok čelnici poput mađarskog premijera Viktora Orbana i članova neofašističkih organizacija otvoreno omalovažavaju ljudsku patnju koju nosi izbjeglička kriza iz Sirije, mnogi zaboravljaju da je sin jednog migranta iz Homsa zauvijek promijenio svijet.
Abdulfattah Jandali
Abdulfattah Jandali

Abdulfattah Jandali rođen je 1931. godine, a 1954 godine odlučio je preseliti u Sjedinjene Američke Države. Tu je upoznao Joanne Carole Schieble, njemačku katolkinju sa kojom je uskoro započeo ljubavnu vezu.

Ipak, njeni roditelji su branili bliskost sa muslimanom Jandalijem, a taj je odnos sa kćerkom na kraju vjerovatno i uzrokovao ili bar doprinjeo tome da plod ljubavi sa Sirijcem, sina rođenog 1955. godine, da na usvajanje.

"Bio sam zaljubljen u Joanne, ali njen otac je bio tiranin i branio mi je da je oženim jer sam iz Sirije. Tada je rekla kako želi da bebu da na usvajanje", rekao je Jandali.

Dječaka su nakon nemogućnosti da postanu roditelji ubrzo usvojili Clara Hagopian i Paul Reinhold Jobs. Djetetu su dali ime Steve, a nadareni dječak je 1976. godine osnovao kompaniju koja i dan danas nosi veliko ime – Apple Inc.

Steve Jobs
Steve Jobs