Svijet
31

Osman Abdulaziz Kekić u Švedsku došao s četvero djece, zabranu putovanja Šengenom izdala Francuska

Klix.ba
Osman Abdulaziz Kekić
Osman Abdulaziz Kekić
Švedska agencija za migraciju naredila je deportaciju "bosanskog džihadiste" Osmana Abdulaziza Kekića koji je direktnim letom iz Tuzle u srijedu stigao u Malmo.

Šveđani su Kekića okarakterisali kao pripadnika IDIL-a koji ima zabranu pristupa Šengen zoni. Uhapšen je na aerodromu i nalazi se u pritvoru dok imigraciona služba istražuje njegov slučaj jer je zatražio azil.

"Bilo je jasno da nema osnova za azil. Pravo na traženje azila je bezuvjetno, ali jasno je u istrazi da ovdje nema osnova i odluka bi trebala biti donesena ubrzo", rekao je glasnogovornik Agencije za migraciju Fedrik Bengtsson.

Dodao je kako bh. državljane ne smatraju ugroženim i da je Kekićeva šansa da dobije azil skoro pa nikakva.

Policijski nadzornik Leif Fransson kazao je kako je bio bijesan što je Kekić ostao u zemlji, a ne odmah deportovan nazad.

"Švedska ima reputaciju sigurnog prolaza za teroriste. Čim ovi ljudi igraju na kartu azila, kapija se otvara", kazao je za portal Sydsvenskan.

Kekić je stigao sa četvero djece, a supruga koja je bila u posjeti prijateljici u Malmu ih je čekala na aerodromu.

Fransson je istakao kako je Kekić bio nervozan na početku i da je prvo rekao kako dolazi u Švedsku kao turista. Vlasti su mu tada rekle kako je francuska zabranila njegovo kretanje Šengen zonom, a on je tada rekao kako želi azil.

Portal novina Sydsvenskan tvrdi kako je Kekić IDIL-ov čovjek i njihov bivši borac, iako su švedske vlasti rekle da još trebaju utvrditi da li je riječ o radikalu i kakve veze ima s IDIL-om. Zabranu putovanja Šengen zonom mu je navodno izdata nakon što je u februaru uhapšen u Turskoj jer je navodno htio otići u Siriju da se bori na strani IDIL-a. Deportovan je u Sarajevo, a na aerodromu ga je dočekala policija. Pasoš mu je bio oduzet, a putovanje zabranjeno.

Podsjetili su da je bio uhapšen i u Kozarskoj Dubici 2010. godine zbog posjedovanja ilegalnog oružja koje mu je oduzeto.

Novine Sydsvenskan objavile su i to da je Kekić jedan od trenera u IDIL-ovom kampu u Bosni koje se nalazi u planinskom selu Osve.