Žele raditi i oženiti se
0

Oslobođeni palestinski zatvorenici počinju novi život

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski zatvorenici koji su pušteni u zamjenu za izraelskog vojnika pokušavaju nastaviti život ostavljajući prošlost iza sebe. Pušteni zatvorenici su toplo dočekani u Gazi i odsjedaju u dva hotela koje plaća Hammas dok im se trajno ne riješi stambeno pitanje.

"Život u zatvoru je bio težak, sada samo želim sagraditi kuću i imati porodicu kao što sam je davno imao", rekao je Rajeah El-Karaki (34) koji je služio doživotnu kaznu za učešće u napadu na autobus u kojem su poginuli izraelski učitelj i učenik. On je dodao da se nada da će nastaviti studije koje je započeo u zatvoru, prenosi Huffington Post.

Niko od dosad intervjuisanih nije izrazio žaljenje za svojom prošlosti, ali se većina nada da je takva prošlost iza njih.

Eyad Abu Hisaran(40), zatvoren je 1991. zbog ubistva izraelskog vojnika i pokušaja ubistva dva druga vojnika. Hisarn je izjavio da ima pomješana osjećanja zbog puštanja na slobodu.

"Ja volim slobodu, želim raditi i oženiti se. Ali ne želim samo raditi, ja želim da živim. Želim biti slobodan i nadam se da će svi biti slobodni", rekao je Hisaran.

Palestinci u Gazi ipak nisu slobodni. Ova teritorija je pod sankcijama Izraela i Egipta. Većina stanovnika Gaze, oko 1,5 milion, ne mogu napustiti teritoriju.

Inače oko 1.000 Palestinaca je pušteno na slobodu u zamjenu za jednog Izraelskog vojnika pije nekoliko dana. Prva polovina Palestinaca je već na slobodi, a očekuje se puštanje i ostalih 500 osuđenika.