Kazna ukoliko se vrate nasilju
0

Izrael: Netanyahu zaprijetio oslobođenim palestincima

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: Reuters)
Benjamin Netanyahu (Foto: Reuters)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u utorak palestinske zatvorenike, koji su pušteni na slobodu u okviru razmjene za otetog izraelskog vojnika Gilada Shalita, da će biti kažnjeni ako se vrate nasilju.

Netanyahu je izrekao tu prijetnju nakon što je pozdravio Shalita koji je iz pojasa Gaze preko Egipta prebačen helikopterom u vojnu bazu Nof Tel na jugu Izraela.

Bezmalo 300 oslobođenih Palestinaca bilo je osuđeno na doživotnu kaznu zbog terorističkih napada na Izraelce, podsjeća Reuters.

Netanyahu je takođe rekao da razumije bol izraelskih porodica koji su izgubili rođake u palestinskom nasilju.

  • Nastavićemo da se borimo protiv terora i svaki pušteni terorista koji se vrati teroru smatraće se odgovornim, kazao je izraelski premijer.

U utorak u okviru prve faze oslobođeno je 477 Palestinaca, a u roku o dva mijeseca oslobodiće se još 550 palestinskih zatvorenika.

Međutim, iako na slobodi mnogi će biti podvrgnuti različitim ograničenjima u zavisnosti od slučaja do slučaja. Nekima neće biti dopušteno da napuste zemlju dok će drugima biti ograničeno kretanje ili će morati da se prihavljuju policiji.

Osim toga 41 osoba koja je u utorak oslobođena je protjerana u druge zemlje, prenosi Tanjug.