Holandija
0

Oslobođeni jemenski državljani osumnjičeni za terorizam

FENA
Dvojica jemenskih državljana koji su uhapšeni na aerodromu Schiphol u Amsterdamu pod sumnjom da su ispitivali teren za izvođenje terorističkog napada, oslobođeni su bez podizanja optužnice, saopćilo je danas holandsko tužilaštvo.

U saopćenju Ureda tužioca se navodi da zbog nedostatka dokaza "nije bilo razloga za njihovo dalje zadržavanje", prenio je AP.

Američki sigurnosni zvaničnici zatražili su od holandske policije da zadrži Ahmeda Mohameda Nasera al Sofija (48) i Hezama al Murisija (37), koji su letjeli avionom kompanije "United Airlines" na liniji Chicago-Amsterdam, zbog sumnjivih predmeta koji su pronađeni u njihovom prtljagu.

Sigurnosne službe na aerodromu u Birmingemu, u Alabami, prethodno su ispitivale Al Sufija, prije njegovog polaska u Chicago, jer je ustanovljeno da sa sobom nosi veću količinu novca, oko 7.000 američkih dolara, a u prtljagu je otkriveno nekoliko trakom zalijepljenih satova i nekoliko zalijepljenih mobilnih telefona.

On, međutim, time nije prekršio nikakav zakon, a pošto nije nađen nikakav eksploziv, omogućeno mu je da otputuje u Chicago.

Al Sufi je u Chicagu prtljag čekirao za let za Jemen - taj avion je najprije trebalo da sleti na vašingtonski aerodrom Dales, a zatim u Dubai - ali se nije ukrcao u avion, već je promijenio plan i odlučio da direktno odleti u Amsterdam.

Plan puta promijenio je u posljednjem trenutku i al Murisi, koji je iz Chicaga odlučio da direktno odleti u Amsterdam, što je podstaklo sumnje američkih zvaničnika, navela je američka agencija.