Svijet
0

Oslo: 197 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gotovo rekordan broj od 197 kandidata prijavljen je ove godine za Nobelovu nagradu za mir, saopćio je danas Nobelov komitet u Oslu koji bira dobitnike tog uglednog priznanja.

Iako Komitet nije naveo imena kandidata, agencije prenose da su na listi alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika, bivši njemački kancelar Helmut Kohl, kubanski disident Osvaldo Paja, bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari, Evropska unija, međunarodni jezik - esperanto.

Direktor Nobelovog instituta Geir Lundestad izjavio je da je ovogodišnji broj nominiranih drugi najviši u historiji Nobelove nagrade koja se dodjeljuje od 1901. On je podsjetio da je 2005. bilo predloženo 199 kandidata.

Na ovogodišnjem spisku su 33 organizacije i 164 pojedinca. Po tradiciji identitet kandidata se čuva u tajnosti, međutim neka imena procure u javnost. To se najčešće dešava kada oni koji stoje iza nečije kandidature odluče da javno objave svoj postupak.

Među kandidatima su alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika koji je učvrstio naciju poslije islamističkih nemira 90-ih godina, bivši kancelar Helmut Kohl za ulogu koju je odigrao u evropskom pomirenju poslije hladnog rata. Njega je podržao bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov, i sam dobitnik ove prestižne nagrade 1990. godine.

Tu su još i guverner Novog Meksika i bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Bill Richardson, kubanski disident Osvaldo Paja koji se našao na listi u godini kada se Fidel Castro povukao sa kormila komunističke države.

Među ovogodišnjim kandidatima su i esperanto, međunarodni jezik izmišljen krajem XIX vijeka koji se smatra promotorom mira i bratstva u svijetu, kao i američka organizacija PeaceJam, osnovana 1996. sa ciljem da obrazuje mlade ljude o miru uz pomoć bivših Nobelovih laureata.

Na listi je i bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari kao autor prijedloga plana o statusu Kosova u svojstvu specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda. On je i ranije nekoliko puta predlagan (za doprinos miru na Balkanu i u Indoneziji), ali nije dobio to priznanje.

Ponovljena je i kandidatura Evropske unije, osnovana u januaru 1958. na osnovu Rimskog sporazuma. Prema nekim procjenama, njeni izgledi da osvoji Nobelovu nagradu su, međutim, veoma slabi. Norveška je u dva navrata odbila da postane član EU - na referendumima održanim 1972. i 1994. "Nominacije su pristigle iz svih krajeva svijeta. Veoma smo sretni zbog toga jer je nagrada postala zaista globalna", kazao je Lundestad.

Rok za kandidiranje bio je 1. februar, ime ili imena laureata - kojih može biti najviše tri - bit će saopćena početkom oktobra, a nagrada, koja iznosi 1,6 miliona dolara, bit će, po tradiciji, uručena 10. decembra u Oslu.

Prošle godine Nobelovu nagradu za mir dobili su bivši američki potpredsjednik Al Gore i Međunarodni panel UN-a za klimatske promjene za doprinos očuvanju zaštite životne sredine.