Veliki propust
8

Osiguranje aerodroma u Los Angelesu nije primijetilo pištolj u ručnom prtljagu

Klix.ba
Policajka van dužnosti koja je putovala avionom s Međunarodnog aerodroma Los Angeles (LAX) na Tajland bez problema je prenijela pištolj u ručnom prtljagu.

Aerodromsko osiguranje nije otkrilo pištolj tokom sigurnosnih provjera, a policajka Noell Grant je shvatila da je ponijela i pištolj kada je presjedala na drugi avion u Taipeiju. Informisala je lokalne vlasti, nakon čega joj je zabranjeno da napusti Tajvan dok problem ne bude riješen.

Američki zvaničnici su priznali da sigurnosne procedure nisu ispoštovane na LAX-u.

"Vlasti su ustanovile da određene standardne procedure nisu ispoštovane, što pokazuje i činjenica da je policajka prošla pregled s vatrenim oružjem", izjavio je Nico Melendez iz Američke administracije za sigurnost transporta.

Četrdesetdvogodišnja policajka Grant je zaposlena u policiji u Santa Monici, a sa sobom je ponijela lični pištolj, a ne službeni. Putovala je na odmor s porodicom na Tajland, a na drugi avion se ukrcavala u Taipeiju u Tajvanu prošle sedmice. U međuvremenu je u ručnom prtljagu pronašla pištolj sa šest metaka.

Ona nije uhapšena, ali Tajvan zasad ne može napustiti. Također, nije poznato da li će protiv nje biti pokrenut postupak.