Tvrdnje penzionisanog brigadira
0

Osamu bin Ladena je izdala jedna od njegovih žena

SRNA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Pakistanski istražilac, penzionisani brigadir Shaukat Qadir tvrdi da je Osamu bin Ladena izdala jedna od njegovih žena Saudijka Khairia.

Qadir je osam mjeseci istraživao slučaj ubistva Osame bin Ladena, kada su američki komandosi upali u Pakistan i likvidirali vođu Al Qaide, a da zvanični Islamabad nije uopšte znao za tu akciju.

Istraga je pokazala,  tvrdi Qadir, 	da je Bin Laden odavno bolovao od  demencije i da ga je Al Qaida faktički "penzionisala"   još 2003. godine, te da je glavne konce upravljanja Al Qaidom preuzeo Ajman al Zavahiri. 

Iz razgovora sa agentima sigurnosti u Pakistanu Kadir je saznao da je Bin Laden navodno bolovao od neke vrste degenerativne bolesti.

On je rekao da je teorija o izdaji Bin Ladenove žene isključivo njegov zaključak.

Bin Laden je živio dosta mirno sa dvije žene i djecom.  Lično je dijelio sobu na trećem spratu sa svojom najmlađom ženom Jemenkom Amal, koju je oženio 1999. godine i sa kojom je imao dvoje djece. 

Četiri godine su živjeli mirno, tvrdi Kadir, sve dok im se 2011. nije pridružila Bin Ladenova starija žena Saudijka Khairia, koja je prije toga provela nekoliko mjeseci u kampu Al Qaide.
Navodno, dva mjeseca po njenom dolasku, Amerikanci su locirali kuću u kojoj je živio Bin Laden. 

Sve je počelo kada je Khairia stigla - smatra istražilacQadir i dodaje da su svi sa njom  imali problem - prenose portali. 

Bin Ladenov sin Khalid, iz braka sa Saudijkom, bio je sumnjičav i stalno je, navodno, pitao majku - zašto je došla? 

Khalid je, navodno, upozoravao i Bin Ladena da će ga ona izdati, ali je lider Al Qaide odgovorio - "neka bude tako".