Pakistan
0

Osamina omiljena žena ostala uz njega do kraja, povrijeđena u napadu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U vili u Abotabadu u Pakistanu Osama bin Laden je živio samo s jednom od pet žena, s jednom se razveo, a ostale tri su se preselile u Siriju.

Najmlađa supruga, navodno njegova miljenica, zove se Amal Ahmed Abdul Fatah i ostala je uz njega do kraja. Pakistanske vlasti su saopćile da je njen pasoš pronađen u vili poslije napada komandosa. Amal ima 29 godina i predata je Bin Ladenu kao poklon još kao tinejdžerka, prenose u srijedu agencije.

"Po priči tjelohranitelja koji ju je, iz plemenske porodice u Jemenu, doveo da se upozna s Bin Ladenom, djevojka je bila veoma mlada", piše Steve Cole u knjizi “Bin Ladenovi”.

Amal i Bin Laden su s troje male djece, kćerkom i dva sina, stanovali na prvom i drugom spratu glavne zgrade. Sve ukazuje na to da se Bin Laden osećao sigurnim u utvrđenju, opkloljenom visokim zidom s bodljikavom žicom, sakriven od očiju radoznalaca.

U nedjelju, kada su mornaričke “foke” upale u vilu, Amal Ahmed se nalazila u spavaćoj sobi sa Osamom. Ona je gnjevno reagovala na upad komandosa.

"U sobi s Bin Ladenom bila je i njegova žena. Ona je nasrnula na jednog od američkih specijalaca i pogođena je u nogu, ali nije usmrćena. Žena u prizemlju je poginula unakrsnoj vatru", saopćio je predstavnik za štampu Bijele kuće James Carney. On je potvrdio da Ahmad nije bila naoružana.

Obavještajci koji su proučavali Osamu bin Ladena kažu da su mu žene veoma privržene, jer na njega ne gledaju kao na teroristu, već kao na državnika.

Ahmed nije ozbiljno povrijeđena, ali je u napadu poginuo Osamin sin Halid, rođen iz braka s drugom ženom.