Audioporuka
0

Osama Bin Laden zaprijetio Francuskoj zbog Afganistana

FENA
Bin Laden poruku proslijedio Al Jazeeri
Bin Laden poruku proslijedio Al Jazeeri
Lider Al-Qaide Osama bin Laden zaprijetio je u novoj audio-poruci da će Francuska skupo platiti zbog politike u Afganistanu i zatražio da se njeni vojnici povuku iz muslimanskih zemalja.

Bin Laden je rekao da oslobađanje francuskih talaca koji su zarobljeni u Afganistanu zavisi od toga da li će francuska vojska napustiti tu zemlju.

"Ponavljamo vam istu poruku: Oslobađanje vaših zatvorenika iz ruku naše braće povezano je s povlačenjem vaših vojnika iz naše zemlje", rekao muški glas u audioporuci koju je emitovala Al Jazeera.

Novinar Stéphane Taponier i kamerman Hervé Ghesquière francuske državne televizije zarobljeni su zajedno s troje afganistanskih kolega u decembru 2009. godine u oblasti sjeveroistočno od Kabula.

"Odbijanje vašeg predsjednika da se povuče iz Afganistana je rezultat njegove potčinjenosti Americi, a to odbijanje predstavlja zeleno svjetlo da pobijemo zarobljenike. Ali nećemo to učiniti onda kada to njemu odgovara", rekao je Bin Laden.

On je upozorio da će predsjednik Nicolas Sarkozy zbog svog stava platiti "veliku cijenu na različitim frontovima u Francuskoj i izvan nje", prenosi Radio Slobodna Evropa.