Svijet
0

Osam ubijenih u napadima u Iraku

FENA
Najmanje osam osoba ubijeno je u utorak u napadima u Iraku, od kojih dva na sunitsku miliciju koja se bori protiv Al-Qaide, objavio je izvor sigurnosti.

Četiri pripadnika jedne jedinice ove milicije izgubila su život u Duluiyi, saopćio je šef policije ovoga grada, 60 km sjeverno od Bagdada, komandant Mohammad Khaled.

Njihovo vozilo je palo u zasjedu dok su odlazili u susjedni grad Bioškane. Među ubijenima je i zvaničnik grupe Qassem Al-Dulaimi, prema komandantu Khaledu, koji ovaj napad pripisuje borcima Al-Qaide.

U Mandeli, 100 km sjeverno od grada Baqube, na sjeveroistoku zemlje, samoubica je aktivirao eksploziv u sakou koji je nosio na sebi u kući šefa druge lokalne milicije u borbi protiv Al-Qaide, saopćio je izvorl lokalne sigurnosti.

Jedna sedmogodišnja djevojčica je ubijena, šeik i njegova dva tjelohranitelja su povrijeđena, precizirao je ovaj izvor.

U Baladruzu, 25 km jugoistočno od Baqube, dvije osobe su ubijene a devet je povrijeđeno u ispaljivanju minobacačke granate na gradsku tržnicu.

U Bagdadu je odjeknula eksplozivna naprava pri prolasku autobusa u četvrti Al-Rustumiya, ubivši jednog putnika a povrijedivši četiri druge osobe, objavio je izvor ministarstva unutarnjih poslova.