Svijet
59

Osam razloga zbog kojih će Donald Trump ući u historiju

Klix.ba
Ples predsjednika i njegove supruge (Foto: EPA)
Ples predsjednika i njegove supruge (Foto: EPA)
Donald Trump će zasigurno ući u historiju kao 45. američki predsjednik, a BBC je izdvojio osam stavki po kojima će ostati poznat čim uđe u Ovalni ured.

Od njegovih godina do bankovnog računa, slijede neki od važnih detalja koji karakterišu novog predsjednika najveće svjetske sile.

Najstariji postao predsjednik

Donald Trump je 14. juna dočekao 70. rođendan, čime je postao najstariji čovjek u historiji SAD-a koji je stupio na predsjedničku funkciju. Prethodni rekord držao je Ronald Reagan koji je 1981. godine u Bijelu kuću ušao sa 69 godina.

Kako bi preduhitrio sve koji bi mu zbog toga mogli prigovarati, nagovorio je svog ljekara da objavi pismo u kojem stoji kako je on "najzdraviji pojedinac koji je ikada izabran među kandidate za predsjednika".

Podrška Trumpu (Foto: EPA)
Podrška Trumpu (Foto: EPA)

Prosječna dob dosadašnja 44 predsjednika bila je 55 godina. Najmlađi je bio Theodore Roosevelt koji je ovaj posao preuzeo sa 42 godine i 322 dana nakon što je 1901. godine ubijen predsjednik William McKinley.

Prvi predsjednik milijarder

Trump je prvi američki predsjednik sa podebelim bankovnim računom. Iako procjene njegovog bogatstva variraju, Forbes navodi da je riječ o 3,7 milijardi dolara, a sam Trump kaže da je "u posjedu deset milijardi dolara".

Mnogi dosadašnji američki predsjednici bili su veoma bogati, a George Washington imao je oko pola milijarde današnjih dolara.

Trump će krenuti stopama bivšeg guvernera Californije Arnolda Schwarzennegera uzimajući mjesečnu platu od simboličnog jednog dolara.

Najbogatiji kabinet

Kada je Trump počeo birati članove svog kabineta vidjelo se da su to čelnici "dubokog džepa". Demokrata Bernie Sanders na Twitteru je poručio da je Trumpova administracija sastavljena od milijardera i milionera i da radi za njih.

Svakako će to biti najbogatija administracija u modernoj američkoj historiji, a procjenjuje se da ukupno bogatstvo njenih članova iznosi nevjerovatnih 35 milijardi dolara.

Politički najneiskusniji

Trumpov trijumf značajan je i zato što dosad već više od 60 godina nijedan predsjednik nije stigao na tron bez prethodnog političkog iskustva kao guvernera ili u Kongresu.

Posljednji koji je to bio, Dwight Eisenhower, prethodno je obavljao funkciju vrhovnog komandanta združenih snaga u Drugom svjetskom ratu. U Ovalni ured izabran je 1953. godine.

Prije njega je od 1929. do 1933. funkciju predsjednika obavljao Herbert Hoover, inžinjer i humanitarac.

Predsjednik sa najutjecajnijom djecom

Za višeg savjetnika Trump je proglasio svog zeta Jareda Kushnera, koji se bavi poslovima s nekretninama. Naravno, uslijedio je val optužbi za nepotizam od njegovih oponenata. Neki tvrde da je ovime 36-godišnjak postao najutjecajniji zet predsjednika u američkoj historiji, ali nije prvi zet koji je stekao moć preko punca predsjednika. Isto se desilo i u slučaju Woodrowa Wilsona čiji je sekretar William Gibbs McAdoo bio oženjen njegovom kćerkom Eleanorom.

Zet i kćerka Donalda Trumpa Jared Kushner i Ivanka Trump (Foto: EPA)
Zet i kćerka Donalda Trumpa Jared Kushner i Ivanka Trump (Foto: EPA)

O Ivanki Trump, najstarijoj Donaldovoj kćerki i Kushnerovoj supruzi također se govori kao o "najutjecajnijoj prvoj kćerci".

Bez ljubimca u Bijeloj kući

Mnogo se govori o tome šta sve Trump ima, ali je zanimljivo da nema kućnog ljubimca. Čini se da će on biti prvi predsjednik u više od stoljeća američke historije bez životinjskog prijatelja u Bijeloj kući. Njegovi planovi o nabavljanju jednog psa navodno su propali.

Barack Obama imao je psa koji se zvao Bo (Foto: EPA)
Barack Obama imao je psa koji se zvao Bo (Foto: EPA)

Najodlučniji u borbi protiv slobodne trgovine

Svoju platformu temeljio je na zagovaranju više radnih mjesta i okrivio slobodnu trgovinsku politiku za kolaps prerađivačke industrije SAD-a. Ovo je rijetko stav američkog predsjednika, vjerovatno neviđen još od 1930. godine i republikanca Herberta Hoovera.

U septembru 2015. godine Trump je izjavio da "Kina ekonomski ubija SAD", a da su milioni Amerikanaca "umorni od pljački". Obećao je da će kao predsjednik razmotriti uvođenje poreza od 12% na uvoz kako bi Kinezi "prestali igrati igre". Prijetio je i da će raskinuti ugovor o slobodnoj trgovini sa Kanadom i Meksikom, koji je na snazi 23 godine. Također je poručio da će prvog dana u Bijeloj kući otkazati transpacifički ugovor o partnerstvu, koji su potpisale 23 nacije.

Prva dama kao posebna priča

Bivši model Melania Trump, baš poput svog supruga, u mnogo čemu je drugačija od svojih prethodnica.

Melania Trump u magazinu GQ u januaru 2000.
Melania Trump u magazinu GQ u januaru 2000.

Ona je prva supruga američkog predsjednika porijeklom iz Slovenije i prva kojoj engleski nije maternji jezik. Ona je tek druga prva dama rođena van SAD-a. Prva je bila Louisa Adams, supruga šestog američkog predsjednika Johna Quincyja Adamsa (1825.-1829.), rođena u Londonu.

S obzirom da se Trump prethodno dvaput ženio, Melania će također biti prva treća žena nekog američkog predsjednika. Jedini koji je iza sebe već imao jedan razvod bio je Ronald Reagan. On se od glumice Jane Wyman razveo mnogo prije nego što je počeo voditi naciju.

Melania govori slovenskim, engleskim, francuskim, njemačkim i srpskim jezikom tako da je najkompetentnija lingvistica od svih prvih dama.

Također je i prva supruga predsjednika koja je pozirala naga i to, između ostalog, i za magazin GQ 2000. godine.