Svijet
4

Osam osoba privedeno zbog povezanosti s napadom u Istanbulu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Policija u Istanbulu privela je danas osam osoba za koje se vjeruje da su povezane s napadom na noćni klub u noći s 31. decembra na 1. januara u kojem je ubijeno 39, a ranjeno 69 osoba.

Za ovaj napad ranije je odgovornost preuzela takozvana Islamska država, a policija još uvijek traga za napadačem koji je u noći napada bio obučen u kostim Djeda Mraza.

Takozvana Islamska država je u svom saopćenju navela da je u nastavku operacija koje provodi protiv Turske, heroj vojnik kalifata napao jedan od najpoznatijih klubova.

Skoro dvije trećine stradalih u napadu na noćni klub u Istanbulu su strani državljani, a dosad je identificirano 38 od 39 žrtava.

Turska državna agencija navodi da su 11 ubijenih turski državljani, a da je jedan imao državljanstvo i Turske i Belgije.

Sedam žrtava je iz Saudijske Arabije, po tri iz Libana i Iraka, po dvoje iz Tunisa, Indije, Maroka i Jordana, a po jedan iz Kuvajta, Kanade, Izraela, Sirije i Rusije.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da se vjeruje da su dvije osobe koje žive u Njemačkoj, a jedna od njih ima državljanstvo te zemlje, ubijene u napadu u Istanbulu.