Svijet
1

Osam mjeseci zatvora zbog podučavanja kako prevariti detektor laži

Klix.ba
Instruktor poligrafa osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog obučavanja kandidata za federalne poslove kako da prevare detektor laži. Slučaj je zabrinuo američku javnost oko Prvog amandmana i legitimnosti rezultata poligrafa.

Chad Dixon iz Mariona, Indiana, izjasnio se prošle godine krivim zbog prevare i ometanja vladinih procedura u svom poslu, Poligrafskih konsultanata Amerike. Tužioci su isprva tražili dvogodišnju kaznu za Dixona, kojom su željeli da pošalju "snažnu poruku" zbog namjernog podučavanja kandidata za federalne poslove i osumnjičenih kako da varaju na poligrafu.

Asistant državnog tužiova, Anthony Philips, rekao je sudu kako je Dixon obučio između 70 i 100 osoba, uključujući i osuđivane seksualne prestupnike te vladine službenike sa sigurnosnim odobrenjima, kako da prevare poligraf. Philips tvrdi da je Dixon znao da njegove mušterije, koje su mu plaćale hiljadu dolara dnevno, traže savjet kako da prevare federalne agente, što je federalni zločin.

Dixonova odbrana, Nina Ginsberg, ustvrdila je kako su njega djela zaštićena Prvim amandmanom i da je njegov jedini zločin bio što je svojim mušterijama rekao da treba da lažu o njegovoj pomoći.

"To možda nije dobro za federalne snage zakona, ali ne može se nekome uskratiti pravo da govori ljudima kako lagati na poligrafu. Dixon im je dao savjet, nije znao da će ga oni i poslušati", rekla je Ginsberg.

Dixon je naveo kako se okrenuo instrukcijama o poligrafu kada mu je propao posao električara. Sudiji je rekao kako žali zbog svojih djela i da je bio motiviran da uđe u polje ozloglašene nepouzdanosti poligrafa, uprkos njegovoj širokoj upotrebi.

Jedna od njegovih mušterija bio je muškarac iz Virginije, osuđen za seksualni zločin, koji je podvrgnut poligrafskim testovima u okviru uslovnog puštanja na slobodu. Pao je na sedam uzastopnih testova, sve dok nije došao do Dixona, nalon čega je prošao tri testa.

Dixon je sudu rekao kako njegova metoda obuke jednostavno uči ljude kako da se relaksiraju kada ih ispituju.

"Nisam mogao da vjerujem da je to bilo dovoljno da odgovori budu smatrani istinitim", rekao je, priznavši kako je lakoća obuke pružila lažni osjećaj sigurnosti, što joj je i bio cilj.

Okružni sudija Liam O’Grady suosjeća se sa Dixonom, te je priznao da postoje sive oblasti između jednostavne podjele znanja, što je zaštićeno i ustavom, i namjernog pokušavanja varanja vlade.

"Nema ništa nezakonitu u možda 95 posto njegovog rada, ali je zatvorska kazna apsolutno neophodna kako bi odbila druge u ovom naumu", rekao je sudija.