Udarale u kormilo
36

Orke potopile jedrilicu kod Maroka

D. B.
Jato orki potopilo je jedrilicu kod Gibraltarskog moreuza.

Jedrilica je 31. oktobra plovila zapadno od obale Maroka kada ju je napalo jato kitova ubica. Kitovi su konstantno tokom 45 minuta udarali u kormilo te su izazvali oštećenje i curenje. Posada je pokušala spasiti jedrilicu uz asistenciju tegljača i marokanske mornarice, no u njenu unutrašnjost je ušlo previše vode, zbog čega je potonula. Posada je na vrijeme napustila jedrilicu, koja je završila na morskom dnu kod luke Tangier Med.

Riječ je o jedrilici "Grazie Mamma" koja je plovila pod zastavom Poljske. Riječ je o jedrilici Jeanneau Sun Odyssey 449, koja je duga nešto više od 13 metara. Ovakve jedrilice su često meta napada orki, kao i ostale koje su duge do 15 metara. Napadi se obično dešavaju tokom plovidve.

Naučnici vjeruju da je ponašanje orki prema ovim jedrilicama zapravo način njihove igre, no biolog Alfredo Lopez Fernandez navodi da postoji mogućnost da je neka jedrilica nekada povrijedila orku, zbog čega se jato želi osvetiti.

Nekada ovi napadi prođu bez posljedica, no bude i slučajeva u kojim nastane ozbiljna šteta. Jedrilica "Grazie Mamma" nije prva koja je potopljena nakon napada orki. S druge strane, ljudi nisu meta, niti je zabilježen slučaj da je čovjek smrtno stradao u napadu orke.