Nova energija na sceni
89

Orbanov trn u oku prepoznao je svoj momenat: Peter Magyar bi mađarskog premijera mogao baciti na koljena

V. K.
Nekadašnji član Orbanove stranke Fidesz, a danas njegov veliki protivnik Peter Magyar u subotu je u Budimpešti organizovao antivladine proteste koji su privukli desetine hiljada građana.

Dan nakon protesta, reakcije na Magyarove proteste se ne smiruju, a sam mađarski političar podijelio je niz objava na društvenim mrežama koje su direktno upućene premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, ali i svim građanima Mađarske koji su nezadovoljni aktuelnom politikom.

"Pokazali smo da se ne bojimo. Poslali smo poruku i vladi. Bit će to duga i teška borba, ali ako nas podržite, zajedno ćemo uspjeti. Na Evropskim izborima 9. juna možemo im zabiti prvi ekser u kovčeg. Naš odgovor na podlu, lažljivu vladinu propagandu treba da bude ljubav i solidarnost. Računamo na vas", rekao je Magyar.

Nakon toga, Magyar je na društvenim mrežama objavio još jedan komentar u kojem se direktno osvrnuo na mađarskog premijera.

"Mađarski narod zaslužuje da se jasno vidi. Na izborima 9. juna može prepoznati tri strane u pogledu Mađarske i budućnosti mađarskog naroda. Ovim putem pozivam Viktora Orbana i Ferenca Gyurcsanya na debatu uživo na javnoj televiziji. Vremenski sam fleksibilan", poručio je Magyar.

Ono što je interesantno, a tiče se početka političke karijere Petera Magyara jeste činjenica da nekadašnja uzdanica Fidesza te bivši muž Orbanove ministrice Judit Varge još uvijek službeno nije registrovao svoju stranku.

To bi se trebalo dogoditi u narednim danima, ali ono što fascinira mnoge jeste upravo to što je Magyar uspio ono što mađarskoj opoziciji nije pošlo za rukom godinama unazad.

Na jednom protestnom skupu okupio je desetine hiljada građana različitih političkih preferencija samo s jednim ciljem - kreirati atmosferu koja bi ujedno trebala predstavljati podlogu za mogući poraz Viktora Orbana i Fidesza na budućim izborima.

Onu borbu koju je Peter Magyar započeo objavljivanjem snimka koji se odnosi na korupciju među visokorangiranim zvaničnicima, uključujući i njegovu bivšu suprugu Judit Vargu, mladi političar planira nastaviti ulaskom u politički ring gdje će se suočiti s prekaljenim Viktorom Orbanom.

Priliku za takvo nešto imat će već 9. juna kada Evropu čekaju izbori za Evropski parlament koje mnogi smatraju najvažnijim u posljednjih nekoliko političkih ciklusa.

"Nikada nisam namjeravao da sam pobijedim cijelu moćnu elitu. Ja sam samo iskra koja može pokrenuti taj motor", poručio je sa jednog od skupova Peter Magyar.