Kreće u borbu
28

Orbanov najžešći protivnik registrovao stranku i otkrio njeno ime, najavio učešće na EU izborima

V. K.
Peter Magyar (Foto: Facebook)
Peter Magyar (Foto: Facebook)
Nekadašnji član Orbanove stranke Fidesz i osoba koja je u posljednjih nekoliko sedmica vjerovatno najčešće spomenuta u Mađarskoj, ali i u Evropi, Peter Magyar, saopćio je kako je i zvanično registrovao stranku.
Nakon što je predao sve papire potrebne za registraciju stranke te poručio kako će ovaj čin pokazati da li vlast u Mađarskoj ima strah od konkurenata, Magyar je objavio novu fotografiju uz koju je napisao kako je stranka i zvanično registrovana.

"Stranku poštovanja i slobode jednoglasno je registrovala Državna izborna komisija zajedno sa imenom i logom", rekao je Magyar.

Kako je naglasio, stranka će učestvovati već na velikim izborima za Evropski parlament koji će se održati 9. juna.

Govoreći o nazivu stranke, Magyar je rekao kako poštovanje i sloboda jako nedostaju današnjem društvu.

"Ovakvo ime ima pozitivnu i radosno konotaciju u mađarskoj kulturi i historiji", poručio je Magyar.

Ono što je interesantno, sama stranka pod ovim imenom postoji još od 2021. godine, ali je u međuvremenu u potpunosti reformisana, a u ovom procesu upravo je učestvovao Magyar.

"Da bi njegova stranka mogla formirati listu za Evropski parlament, do 3. maja moraju prikupiti najmanje 20.000 potpisa", piše mađarski Telex.

Magyar je ranije u razgovoru s medijima rekao kako njegov pokret brzo raste te da se već desetine hiljada građana javilo za članstvo.

"Među njima su poduzetnici koji zapošljavaju stotine ljudi, treneri, pravnici, ljekari, javne ličnosti i sportisti. Mislim da ćemo vrlo brzo imati veliko članstvo", poručio je Magyar.