Mađarski premijer
58

Orban tvrdi da bi zapadne zemlje u sljedeća dva ili tri mjeseca mogle poslati vojsku u Ukrajinu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gostujući na radiju Kossuth, mađarski premijer Viktor Orban kazao je da bi zapadne zemlje u sljedeća dva do tri mjeseca mogle donijeti odluku o slanju vojske u Ukrajinu.

“Ono što je prije dva-tri mjeseca bilo nezamislivo, dva-tri mjeseca kasnije postaje svakodnevnica. Sjećam se kada su Nijemci rekli da nisu spremni poslati ubojito oružje u Ukrajinu, radije bismo poslali opremu i šlemove. A sada kažu da Nemačka treba da prebaci u Ukrajinu takve raketne sisteme koji mogu da se koriste za udar na Moskvu”, rekao je mađarski premijer.

Prema Orbanu, političari u Briselu vode svoj rat protiv Rusije na strani Ukrajine i tamo vlada ratnička atmosfera, ratnička retorika i vojna logika. On navodi da Budimpešta preferira zdrav razum, Mađarska smatra da sukob nije fudbalska utakmica u kojoj se mora izabrati strana.

Orban je još u proljeće 2023. izjavio da evropske zemlje stalno balansiraju na ivici rata sa Rusijom. On je naveo da Zapad isporučuje Kijevu sve smrtonosnije oružje i da može čak ići do slanja "mirovnih trupa".

Ideju o slanju vojnog kontingenta u Ukrajinu iznio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u februaru na međunarodnoj konferenciji za podršku Kijevu. Tada ga niko od učesnika sastanka nije podržao.

Istovremeno, kako je pisao list Le Monde, francuske vlasti su počele razmatrati pitanje slanja vojnog osoblja u Ukrajinu u ljeto 2023. U februaru 2024. Macron je u uskom krugu izjavio da će ove godine morati poslati vojsku u Odesu.