Na društvenoj mreži X
20

Orban izabrao čudan hashtag za svoj status: Suptilna poruka ili neupućenost?

M. G.
Premijer Mađarske Viktor Orban podijelio je na svom nalogu na društvenoj mreži X status u kojem govori o mađarskom suverenitetu, migrantima i pravu njegove zemlje da sami kreiraju svoju unutrašnju i vanjsku politiku.

Ovaj Orbanov status u kojem se konstantno suprotstavlja Evropskoj uniji nije ni po čemu poseban i u njemu nema ništa novo.

Ono što je, međutim, zanimljivo jeste tzv. hashtag koji je Orban iskoristio za ovaj status. Naime, uobičajeno je prilikom pisanja statusa na društvenim mrežama staviti hashtag, koji može biti jedna ili više riječi. To se obično radi kako bi taj status bio vidjliviji korisnicima koji društvene mreže pretražuju preko hashtagova.

Orban je, naime, za ovaj svoj status iskoristio hashtag "#ThisIsTheWay (ovo je način op. a.)", što ne bi bilo ništa čudno da se ne radi o motu iz popularne serije "The Mandalorian (Mandalorijanac)".

Naime, Mandalorijanci su ratnički narod iz istoimene serije koja je dio Star Wars franšize. Mandalorijanci imaju pravilo da u javnosti nikada ne skidaju kacigu i takvu odluku prate motom "Ovo je način".

U seriji, Mandalorijanci su prikazani kao beskrupulozni ratnici koji druge narode gledaju "s visoka". Također, sve nesuglasice rješavaju nasilnim putem.

Da li mađarski premijer pokušava ovim statusom poslati neku poruku ili prosto nije upoznat da je ova fraza "rezervisana" za fanove ove serije nije poznato.