Epilog pucnjave u Arizoni
0

Optužen 22-godišnji napadač na kongresmenku Giffords

Sarajevo-x.com
Jared Loughner
Jared Loughner
Američke vlasti su podigle optužnicu protiv 22-godišnjeg Jareda Loughnera koji je u subotnjoj pucnjavi u Tucsonu u Arizoni teško ranio kongresmenku Gabrielle Giffords (40) i ubio još dva zvaničnika vlade, javlja BBC.

Loughner će se uskoro pojaviti pred sudom, a prijeti mu smrtna kazna. Giffordsova je još uvijek u kritičnom stanju nakon operacije. Atentat se dogodio tokom javnog skupa. Napadač je iz blizine pucao u glavu kongresmenke, a nakon toga je počeo pucati po okupljenoj masi. Među ubijenim su devetogodišnja djevojčica i federalni sudija. U napadu je ranjeno ukupno četrnaestero ljudi. Žena koja je prisustvovala skupu je napala Lougnera u trenutku kada je mijenjao šaržer. U tome je uspio, ali srećom, pištolj se zaglavio, pa su ga dvojica muškaraca uspjeli savladati.

Policija je u njegovom stanu pronašla pismo iz kojeg se vidi da je planirao ubistvo Giffordsove.

Do sada je Loughner bio kažnjavan za prekršaje u vezi sa napadima na vladine službenike, što je u nadležnosti federalnih tužitelja. Sada je optužen za pokušaj ubistva Giffordsove, za ubistvo federalnog sudije Johna Rolla i Gabe Zimmerman, pomoćnice kongresmenke Giffords. On će se na sudu u Phoenixu pojaviti u ponedjeljak. Očekuje se da će tužitelji podići optužnicu i za napad na nevladine službenike.