Arizona, SAD
0

Ljekari vjeruju u oporavak kongresmenke Giffords

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ljekari su uvjereni u oporavak kongresmenke Gabrielle Giffords (40) koja je u subotu pogođena u glavu, u pucnjavi u kojoj je ubijeno šest, a ranjeno 12 ljudi.

Giffordsova je u kritičnom stanju, ali su ljekari vrlo optimistični.

Mađu šest ubijenih na javnom skupu u Tucsonu su devetogodišnja djevojčica i federalni sudija. Osumnjičeni za pucnjavu je 22-godišnji Jared Lee Loughner (22) koji je uhapšen. On je pucao iz pištolja "Glock", kalibra 9 mm.

"Osumnjičeni je imao problematičnu prošlost, a mislimo da nije djelovao sam", izjavili su zvaničnici lokalne policije, prenosi BBC, dodavši kako postoje pretpostavke da je na mjesto događaja došao još s nekim.

Kongresmenka Giffords je treći put izabrana u novembru, a supruga je astronauta Marka E. Kellyja (46). Motivi napada još su nepoznati.

Policija je objavila da se na ispitivanju Loughner brani šutnjom. FBI je na internetskoj stranici MySpace pronašao Loughnerove poruke "zbogom prijatelji" i "molim vas ne ljutite se na mene", izvijestio je MSNBC News.

U nekoliko videosnimaka na YouTubeu, u kojima se pojavljuje samo tekst na tamnoj podlozi, Loughner izražava nepovjerenje u vladu, te govori o "izumu nove američke valute, vladinoj kontroli uma i ispiranju mozga". Također je izviješteno da je izbačen s lokalnog univerziteta jer je na predavanjima često činio ispade.