Tužitelji odustaju od slučaja
0

Optužba protiv Strauss-Kahna će biti odbačena

Sarajevo-x.com
Dominique Strauss-Khan (Foto: AP)
Dominique Strauss-Khan (Foto: AP)
Tužitelji će najvjerovatnije odustati od gonjenja bivšeg direktora MMF-a Dominiquea Straussa-Kahna za seksualno napastvovanje sobarice Nafitassou Diallo u njujorškom hotelu, izjavio je u nedjelju neimenovani izvor povezan sa slučajem.

Advokati će u ponedjeljak najvjerovatnije savjetovati Diallo da odustane od slučaja jer tužitelji nemaju dovoljno jake dokaze koji potvrđuju da je Strauss-Kahn pokušao seksualno iskorititi sobaricu.

Osim toga, poznato je da je Diallo u prošlosti često iznosila neistine pa je nemoguće tražiti od sudije da joj vjeruje.

Advokati Nafitassou Diallo su navodno predvidjeli da će joj tužitelji savjetovati da odustane od slučaja jer je upitan njen kredibilitet, zbog čega je, kako je sama izjavila, često imala osjećaj da je ona pod istragom, a ne Strauss-Kahn.

Ranije su tužitelji naglašavali da je Diallojina priča "uvjerljiva" s obzirom da je na njenoj odjeći pronađena sperma Strauss-Kahnova. No, kasnije su otkrili da je sklona lažima i da im je rekla "zabrinjavajuće neistinite stvari".

Odustajanje od optužbi će staviti tačku na slučaj zbog kojeg je Strauss-Kahn podnio ostavku na mjesto šefa Međunarodnog monetarnog fonda te odustao od kandidature za predsjednika Francuske.

Ročište na kojem će joj savjetovati da odustane od slučaja zakazano je za utorak.

Strauss-Kahn je negirao krivicu prema optužbama za seksualni napad i oslobođen je uz kauciju. Njegovi advokati izjavili su da je tužba bezvrijedna i najavili su da će je osporiti.