Svijet
1

Oprah Winfrey i Bill Clinton među dobitnicima Medalje slobode

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama je na današnjoj ceremoniji u Bijeloj Kući dodijelio 16 Medalja slobode osobama koje su svojim djelom doprinijele sveopćem napretku društva, a među dobitnicima ovog prestižnog priznanja bili su i bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, popularna voditeljica talk-showa Oprah Winfrey i prva Amerikanka astronautkinja koja je posjetila svemir Sally Ride.

U obraćanju prisutnima, Obama je naglasio da je ceremonija dodjele Medalja slobode jedna od njemu najomiljenijih ceremonija tokom godine u Bijeloj kući.

"Ovogodišnja ceremonija je posebna i po tome što obilježavamo 50. godišnjicu otkako ju je uspostavio bivši predsjednik Kennedy", kazao je Obama.

Ceremoniji su prisustvovali i članovi porodice Kennedy i to Ethel Kennedy i unuk Roberta F. Kennedyja Jack Schlossberg.

Medalja slobode je najviše civilno priznanje koje se već 50 godina dodjeljuje u Bijeloj kući, a laureati ovog priznanja su ličnosti koje su svojim djelom znatno doprinijele nacionalnoj sigurnosti, miru u svijetu, kao i za doprinose u kulturi i drugim oblastima.

Ovogodišnji laureati su 42. predsjednik SAD-a Bill Clinton, Oprah Winfrey, svjetski poznati basebol igrač Emie Banks, bivši glavni urednik Washington Posta Ben Bradlee, prvi Amerikanac japanskog porijekla u Kongresu Daniel Inouye, nobelovac iz 2002. godine Daniel Kahneman, višedecenijski senator Richard Lugar, country muzičarka Loretta Lynn, nobelovac Mario Molina, astronautkinja Sally Ride, borac za ljudska prava Bayard Rustin, džezer i dobitnik Grammyja Arturo Sandoval, košarkaški trener Dean Smith, borac za prava žena Gloria Steinem, aktivista za ljudska prava Cordy Tindell C.T. Vivian i sutkinja Žalbenog suda Patricia Wald.