Svijet
0

Obama položio vijenac na Kennedyjev grob

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama položio je vijenac na grob Johna F Kennedyja, u okviru dana komemoracija kojima se ovilježava sjećanje na ubijenog predsjednika. Obami se u Nacionaalnom groblju Arlington pridružio bivši predsjednik Bill Clinton.

Pedeseta godišnjica Kennedyjevog ubistva je u petak, prenosi BBC.

Obama je u srijedu uručio Predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odlikovanje, Clintonu i ostalim uglednim Amerikancima.

Među ovogodišnjim dobitnicima su televizijska zvijezda Oprah Winfrey, pokojna astronautica Sally Ride i feministica Gloria Steinem.

Kennedy je uspostavio modernu verziju tog odlikovanja, ali nije proživio dovoljno da bi uručio prve medalje.

Članovi poreodice Kennedy stajali su pored Obame, Clintona i bivše državne tajnice Hillary Clinton, dok su trubači izvodili "Taps", tradicionalnu aameričku vojnu melodiju kojom se odaje počast mrtvima, kod Kennedyjevog groba.

Obama nije davao nikakve javne izjave na groblju.

"Danas pozdravljamo velike takmičare koji su postali istinski prvaci", izjavio je američki predsjednik u ranijem govoru u Bijeloj kući, govoreći o svakom dobitniku medalje prije zvanične preporuke kandidata.

On se zahvalio Clintonu "za savjete i preporuke koje mi je dao, i na kursu golfa. I što je najbitnije od svega, na radu koji je spasio brojne živote širom svijeta, što predstavlja ono najbolje u Americi".

U nedavno objavljenoj političkoj knjizi navodi se da je Obama otišao na partiju golfa s Clintonom tokom predizborne kampanje u 2012., ali da je napustio teren ranije, navodno govoreći da može tolerisati svog demokratskog kolegu "samo u manjim količinama".