Rumunija
0

Opozicija traži ostavku premijera Boca

FENA
Victor Ponta
Victor Ponta
Čelnik vodeće rumunske opozicijske Socijaldemokratske stranke Victor Ponta oštro je kritizirao vladu koja je odlučila povećati porez umjesto da smanji troškove države.

"Pozivamo predsjednika Traiana Basescua da smijeni premijera Emila Boca", izjavio je čelnik socijaldemokrata Ponta, i dodao da je vlada već izgubila parlamentarnu većinu.

Vlada je nedavno odlučila smanjiti plate u javnom sektoru za 25 a penzije za 15 posto kako bi ispunila uvjete za dobivanje nove tranše kredita od MMF-a i evropskih institucija.

Opozicijske stranke su pokušale u parlamentu izglasati nepovjerenje vladi, ali nisu uspjele osigurati potrebnu većinu iako su vladajuće stranke ostale u manjini.

Prema lokalnim medijima, čije pisanje prenosi agencija Agerpres, ne isključuje se mogućnost da opozicija ponovno pokrene postupak za rušenje vlade.

Ustavni sud Rumunjske je krajem prošle sedmice stavio van snage odluku o smanjenju plata penzionera i vlada je nakon toga odlučila povećati porez na dodatnu vrijednost za pet posto - na 24 procenta.

MMF je nakon odluke suda odgodio svoju odluku o dodjeli nove tranše kredita Rumunskoj kako bi se razmotrile nove mjere štednje koje je predložila vlada. Dobijanje tog zajma je jedan od preduvjeta da se deficit u državnom proračunu svede na 6,8 posto bruto nacionalnog proizvoda.

U vodećim sindikatima već najavljuju novi val štrajkova jer vlada teret štednje, kako su kazali, svaljuje na leđa onih koji najmanje imaju.