|

Opozicija traži od novog premijera da podnese ostavku

Opozicija traži od novog premijera da podnese ostavku
0
F
FENA
3.2.2011. u 11:17
0
komentara
0

dijeljenja
Opozicija traži od novog premijera da podnese ostavku Foto: AP
Uticajna muslimanska opozicija u Jordanu poručila je novoizabranom premijeru Maroufu al-Bakitu da podnese ostavku, uz obrazloženje da neće biti u stanju da provede demokratske reforme i riješi problem siromaštva i nezaposlenosti.
Jordanski kralj Abdullah u utorak je smijenio premijera Samira Rifaija, poslije višesedmičnih protesta zbog visokih cijena hrane i loših uslova života, i za novog predsjednika vlade imenovao bivšeg premijera s vojnim iskustvom.

Lider opozicionog muslimanskog političkog krila Bratstvo Hamza Mansour ne prihvata Al-Bakitovo imenovanje i kaže da on nije prava ličnost za taj posao, prenosi AP.

"On je bivši vojni general i obavještajni zvaničnik i ne vjeruje u demokratiju. Jordanu je potrebna drugačija ličnost koja može izvesti zemlju iz teške ekonomske i političke krize", rekao je Mansour.

Bakit je bio predsjednik vlade od 2005. do 2007. godine, zatim šef nacionalne sigurnosti i kratko vrijeme ambasador u Izraelu.

Inspirisani masovnim protestima u Tunisu i Egiptu, demonstranti su zahtijevali ostavku premijera Rifaija, koji je prije dvije sedmice obećao povećanje plaća zaposlenima u civilnim i vojnim službama.

Posljednjih sedmica protesti su se proširili na čitavu zemlju, a demonstranti optužuju vladu za recesiju i povećanje državnog duga koji je ove godine dostigao rekordnih 15 milijardi dolara.

U blizini Al-Bakitovog ureda u srijedu je održan manji protest, na kojem su demonstranti iznijeli mišljenje da se novi premijer ni po čemu ne razlikuje od prethodnog.

"Mi želimo promjenu politike, a ne smjenu premijera. Mi tražimo istinske političke promjene i kralj treba da shvati našu poruku", rekao je ljevičarski aktivista Hadi Kitan.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.