Jordan
0

Opozicija traži od novog premijera da podnese ostavku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Uticajna muslimanska opozicija u Jordanu poručila je novoizabranom premijeru Maroufu al-Bakitu da podnese ostavku, uz obrazloženje da neće biti u stanju da provede demokratske reforme i riješi problem siromaštva i nezaposlenosti.

Jordanski kralj Abdullah u utorak je smijenio premijera Samira Rifaija, poslije višesedmičnih protesta zbog visokih cijena hrane i loših uslova života, i za novog predsjednika vlade imenovao bivšeg premijera s vojnim iskustvom.

Lider opozicionog muslimanskog političkog krila Bratstvo Hamza Mansour ne prihvata Al-Bakitovo imenovanje i kaže da on nije prava ličnost za taj posao, prenosi AP.

"On je bivši vojni general i obavještajni zvaničnik i ne vjeruje u demokratiju. Jordanu je potrebna drugačija ličnost koja može izvesti zemlju iz teške ekonomske i političke krize", rekao je Mansour.

Bakit je bio predsjednik vlade od 2005. do 2007. godine, zatim šef nacionalne sigurnosti i kratko vrijeme ambasador u Izraelu.

Inspirisani masovnim protestima u Tunisu i Egiptu, demonstranti su zahtijevali ostavku premijera Rifaija, koji je prije dvije sedmice obećao povećanje plaća zaposlenima u civilnim i vojnim službama.

Posljednjih sedmica protesti su se proširili na čitavu zemlju, a demonstranti optužuju vladu za recesiju i povećanje državnog duga koji je ove godine dostigao rekordnih 15 milijardi dolara.

U blizini Al-Bakitovog ureda u srijedu je održan manji protest, na kojem su demonstranti iznijeli mišljenje da se novi premijer ni po čemu ne razlikuje od prethodnog.

"Mi želimo promjenu politike, a ne smjenu premijera. Mi tražimo istinske političke promjene i kralj treba da shvati našu poruku", rekao je ljevičarski aktivista Hadi Kitan.