|

Jordanski islamisti pregovaraju s vladom

Jordanski islamisti pregovaraju s vladom
0
F
FENA
31.1.2011. u 15:32
1
komentara
0

dijeljenja
Jordanski islamisti pregovaraju s vladom Foto: AFP
Islamisti u Jordanu saopćili su uz ponedjeljak da su započeli dijalog s državom, istakavši da, za razliku od situacije u Egiptu, opozicija u kraljevini ne teži promjenama režima.
"Front islamske akcije sastao se u nedjelju s jordanskim premijerom Samirom Rifaijem i predao mu zahtjeve napismeno", rekao je neimenovani član izvršnog vijeća te organizacije France Presseu.

Zahtjevi uključuju ostavku vlade, izmjenu izbornog zakona i osnivanje vlade nacionalnog spasa, precizirao je on, a generalni tajnik organizacije Hamze Mansour je ocijenio da je to početak dijaloga s vladom.

"Kralj Abdullah II je dobio i shvatio poruku naroda. Nadamo se da će brzo djelovati", rekao je on.

Očekuje se da će uskoro 49- godišnji monarh, koji je na prijestolu naslijedio svog oca kralja Husseina u februaru 1999. godine, uskoro primiti delegaciju Fronta islamske akcije da čuje na šta se žale.

"Nema poređanja Egipta i Jordana. Ljudi tamo zahtijevaju promjenu režima, ali mi tražimo političke reforme i izabranu vladu", kazao je Mansour, naglasivši da se "priznaje legitimitet Hašemita".

Muslimanska braća, koja su također u opoziciji, tražila su izmjenu ustava da bi se umanjila vlast kralja u imenovanju premijera.

Na osnovu ustava usvojenog 1952. godine, kralj ima ekskluzivno pravo da postavlja i smjenjuje premijera.

U Jordanu se inače petkom poslije molitve u podne (džume) održavaju protesti već tri sedmice. Demonstranti zahtijevaju političke i ekonomske reforme.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...