Egipat
0

Opozicija poziva na proslavu pobjede na trgu Tahrir

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Egipatski prodemokratski lideri pozvali su danas svoje sljedbenike da velikim maršom kroz prijestonicu proslave odlazak sa vlasti Hosnija Mubaraka.

Na servisu Twitter objavljeno je da organizatori marša predviđaju da će se milion ljudi pojaviti na demonstracijama radi "zaštite revolucije i zahtjeva".

Pristalice bivšeg predsjednika takođe su najavili planove za održavanje protiv-marša.

Analitičari navode da se život u Egiptu još nije vratio u normalu, dok privremeno vojno rukovodstvo i dalje pokušava da sprovede svoju vlasti.

Mubarak je podnio ostavku prije sedam dana, nakon 30 godina na vlasti, pod pritiskom prodemokratskih demonstranata, koji su okupirali trg Tahrir duže od dvije sedmice.

Od odlaska sa vlasti Mubarak je sa porodicom odsjeo u odmaralištu na Crvenom moru Sharm el Sheikh.

Aktivisti pokreta za borbu protiv korupcije vrše pritisak na tužilaštvo da pokrene istragu o imovini Mubarakove porodice, za koju se pretpostavlja da je u rasponu od milijardu do 70 milijardi dolara.
Nove egipatske vlasti uhapsile su tri bivša ministra zbog korupcije, uključujući i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba el Adlija i tajkuna Ahmeda Eza, koji su bili bliski Mubarakovi saradnici.